melegszamosi-viztarozo tavasszal ket nezopontbol boritokep
Természetjárás

Melegszamosi víztározó tavasszal két nézőpontból

A Melegszamosi víztározó már sokszor volt hétvégi természetjárásaink célpontja, viszont még nem írtam erről a helyről. Ezt most bepótolom, mivel április végén egy új szempontból is szemügyre vettük a tavat.

A tavak még mindig vonzanak és szeretem őket megfigyelni, persze tisztes távolságból. Kicsit rémisztő belegondolni mennyire mélyek lehetnek, főleg ezek a mesterséges tavak. Szerintem a tavak ugyanakkor csendet, nyugodtságot adnak, ami nekem nagyon is tetszik.

Melegszamosi víztározó

A közel 4 kilométer hosszú melegszamosi víztározó Kolozsvártól megközelítőleg 20 kilométerre található. Ezt a víztározót az egykori Melegszamos (Someșu Cald) nevű falu területén hozták létre. A falu 1982-ben szűnt meg és a következő évben a víz már szinte teljes mértékben elárasztotta az akkori házakat. A falu egy része átköltözött a mostani helyére, a víztározó melletti dombokra. A tó egyik oldalán a falu található, amelyet aszfaltozott út szeli át, a másik oldalán többnyire hétvégi házak épültek. 

A Meleg-Szamos völgyében ez a víztározó a két régebben kialakított Gyalui és Tarnicai víztározó között található. A víz útja így egészen érdekesen alakul. A tarnicai vízerőművön átfolyó víz betonozott mederbe folyik a Melegszamosi víztározóba. A melegszamosi gát körülbelül 34 méter magas és 68 méter hosszú. Innen az átfolyó víz a pár száz méterre található Gyalui víztározóba kerül. 

2008-ban a Melegszamosi és a Gyalui víztározót is teljes lecsapolták. Csővezetékeket cseréltek és a víztisztító állomást javították. Ekkor a tó medrében látni lehetett az egykori házak maradványait, egy régi hidat és számos csónakot. Biztosan nagyon hátborzongató látvány lehetett.

Április végén, egy borús délután tettük meg a lentiekben bemutatott kiruccanásunkat.

melegszamosi-viztarozo tavasszal viz mellett

Természetjárásunk a tó partján

Kolozsvárról egyszerűen meg lehet közelíteni a tavat, az út rövid és a gyalui letérőtől nagyon látványos az útvonal. A Gyalui víztározó felső részén található, jelenleg nem túl jó állapotban lévő, hídon áthaladva, már csak nagyon keveset kell felfelé tartani és máris a melegszamosi gát következik. A gáton áthaladtunk és a közvetlen mellette található parkolóba hagytuk az autót. Gyalog visszasétáltunk a gát túlsó részére.  

A Melegszamosi víztározó vizét a gát mellett lehet a legegyszerűbben megközelíteni. Egy utacska vezet egyenesen a tóba. Itt szokták a csónakokat meg minden egyéb vizi járgányt vízre tenni.

Hűvös volt az idő, de a jó levegő és a virágzó pitypangok meggyőztek, hogy maradjunk egy kicsit itt. A magasba nyúló sziklák, a peremeken növekedő fák mindig lenyűgöznek és egyúttal jól szemléltetik a természet erejét.

Sajnos a partmentén nemrég létesített kis nyaralóknál most is bömbölt a zene. Valakik, valamit ünnepeltek és minket is kényszerítettek az ők fura zenéjük hallgatására. A Meleg-Szamos völgyében található víztározók mindegyikének ez a nagy hátránya. Sok a magánterület a tavak partján és jó időben, bulizó társaságoktól hangos az egész hely. Kicsi az esélye egy csendes, nyugodt délután eltöltéséhez.

melegszamosi-viztarozo tavasszal fentrol

Természetjárásunk a tó fellett

A tavat, magasból, egy dombra épült monostor területéről is meg lehet nézni. Egyszerű ide feljutni, mivel a monostor egy aszfaltos úttal van Melegszamos faluval összekötve.

Nagy Szent Vazul monostor 2014 nyarán épült. Az itt élő apácák bizánci stílusban fára és üvegre festenek ikonokat, valamint szerzetesi, papi ruhákat készítenek. Itt található a monostor.

A monostor és a templom mellett egy kilátó is épült. A fedett teraszon, padokon lehet megnézni a tavat, szinte teljes hosszában.   

melegszamosi-viztarozo fentrol

A monostortól egy mezei úton lehet egy magasabb dombra felmenni. Gondolom onnan is remek a kilátás. Mi ezt kihagytuk és csak a monostor körül sétáltunk, nézegettük a környéket. 

Innen fentről a Melegszamosi víztározó mellett a Gyalui víztározó is látszott. A távolban Gyalu és Magyarlóna is előbukkant. Sok-sok erdős, mezős domb vett körbe minket és a foltokban megjelenő élénk zöld színek igazolták, hogy a tavasz megérkezett. 

Indulásunk előtt még egy harangozást is végighallgattunk. Harangok mellett, szokásnak megfelelően, fát is ütemesen kopogtatott egy apáca.

melegszamosi-viztarozo tavasszal ket nezopontbol boritokep

Melegszamosi víztározó számomra még mindig tartogat meglepetéseket. Lentről a víz hullámzását, az óriási sziklákat lehet szemügyre venni. Fenti nézőpontból viszont kirajzolódott szinte az egész tó alakja. A környéken sok természetjárást lehet megejteni, a többi dombon mászkálni, partmentén sétálni. Remélhetőleg hamarosan visszatérünk és új helyeket fedezünk fel.

Még szintén kedvelheted...