nagybanyai falumuzeum hagyomany es termeszet egyben boritokep
Természetjárás

Nagybányai falumúzeum, hagyomány és természet egyben

A nagybányai falumúzeum a szeptemberi kirándulásunk egyik felfedezése volt. Nagybányát előszőr látogattuk meg, szeptember második hétvégéjén. A városban töltött hétvégénkről a falumúzemban tett sétánkat fogom a lenti irományban bemutatni.

Falumúzeumokat előszeretettel keresem kirándulásaink során, mivel kinti helyszínen vannak, természetközelben és séta közben ismerkedhetünk a helyi kultúrával, régi hagyományokkal, eszközökkel, építkezési módszerekkel és még sok érdekes dologgal.

nagybányai falumúzeum tradicionalis haz

Nagybányai falumúzeum – információk

A falumúzeum Nagybánya központjától körülbelül 10-15 perc sétára található. Természetesen autóval is meg lehet közelíteni, parkolóhelyek vannak bőven. A falumúzeum látogatására a belépő 10 lej felnőtteknek, 5 lej a nyugdíjasoknak, 3 lej a tanulóknak és egyetemistáknak.

Nyári nyitvatartás (április 16 – november 14): kedd-vasárnap 10-18, hétfőn zárva van.
Téli nyitvatartás (november 15 – április 15): kedd-vasárnap 9-16, hétfőn zárva van.
Utolsó látogatók zárás előtt 30 perccel mehetnek be.

A múzeum weboldalán több információt lehet találni. Román nyelven van, de használhatsz Google Fordítót. https://www.etnografie-maramures.ro/

falumuzeum szeker

Sétánk a falumúzeumban

Egy vasárnapi nap sikerült eljutnunk ide. Mivel még viszonylag korán volt és borús idő, csak mi voltunk látogatók az egész falumúzeumban. Mások akik bejöttek mind az itt lévő templomba igyekeztek. A múzeumot csendes helyen, a város egy félreeső részén lehet megtalálni. Végre sok esőzés után kisütött a nap, aminek nagyon örültünk és sétánk élvezhetőbb volt. 

A bejárat és az irodának/jegypénztárnak használt házikó után lehet megtekinteni egy kihelyezett térképet a falumúzeumról. Kézbe fogható térképük nincs, de kaptunk egy ismertető lapot néhány kiemelt házról.  

A falumúzeum területén pár fő útvonal van kikövezve, amelyekről jobbra vagy balra eltérve lehet a különböző udvarokon elhelyezett házakat megnézni. Szokásomhoz híven bebarangoltam az egész területet, annyira, hogy a nagy, vizes fűben teljesen beázott a cipőm.

Csak néhány házba lehet bekukkantani, a legtöbb zárva van és csak kívülről lehet felfedezni. A berendezett, belső tereket is csak a ház előteréből lehet megnézni, gondolom így jobban védve vannak a tárgyak. A sötét belső szobák, azért visszarepítettek a múltba, voltak ismerős berendezések, eszközök, amelyeket még dédnagymamámnál is láttam.

falumuzem belso szoba

A falumúzeum területén van egy templom is, amit nem tudtuk közelebbről megnézni, mert pont mise zajlott és elég sokan vették körbe a templomot. 

Látogatásunkkor számos házikó és a körülötte lévő terület volt felújítás alatt, viszont sajnos voltak olyan épületek is, főleg a múzeum felső, távolabbi pontjain, amelyek már leomlás szélén állnak. 

Természet a múzeumban

Állatokat is tartanak itt, mint a legtöbb hasonló helyen. Néhány kecskét láttunk házakhoz kötve, illetve egy egész nagy nyúltenyészetet. Mondhatni sem kell, hogy ezek azért elszomorítottak és olyan fölösleges ilyen módon kínozni az állatokat. 

Voltak házikók, amelyekbe madarak és darazsak költöztek be. Érdekes kis madarak voltak, de olyan gyorsak, hogy nem tudtam hirtelen beazonosítani őket. Amint beléptem az ők házukba gyorsan a fejem fölött pár centire szálltak ki, néhány viszont bent maradt és körözött a szobába, jelezve, hogy az az ő területe. 

A nagybányai falumúzeum területén sok gyümölcsfa is van, amelyek terméséből bőségesen lakmároztak a madarak, darazsak és más rovarok.  

Egyik kedvencem ez az óriási tölgyfás udvar volt, ami köré ülőkét, asztalt és még hintát is tettek. Itt el is képzeltem milyen lehetett, amikor régen kint játszottak a gyerekek, azzal amit találtak az udvaron, úgy ahogy tudtak, semmi nagy extra színes, zenélő műanyag holmi nem vette el a figyelmüket.

falumuzeum udvara

A házikók bejáratánál és egyéb kiállított nagyobb tárgyaknál kifüggesztett lap informálja a látogatókat mit látnak, milyen térségből van, mire használják. A házak esetében tervrajz féleség is volt, amelyen a helyiségek beosztását lehetett látni. Ezek az információk román és angol nyelven vannak kitéve. Igazából néhány régies, már nem használt szót, megnevezést se román, se angol nyelven nem értettem meg, ezekben az esetekben azért hiányoltam a magyar nyelvű leírás.

A hagyomány és természet találkozik a nagybányai falumúzeumban. Néhol a természet, néhol a hagyomány a hangsúlyosabb. Kiváló hely megismerni a környék múltját és közben élvezni a természetet, a friss levegőt, a kinti sétát. Ha Nagybányát látogatod meg, vagy a környéken jársz, ne hagyd ki a falumúzeumot, megéri egy sétát tenni itt.

nagybanyai falumuzeum haziko

 

Még szintén kedvelheted...