sved kornyezetbarat eletmod lagom konyv alapjan boritokep
Környezetvédelem

Svéd környezetbarát életmód – Lagom könyv alapján

Svéd környezetbarát életmód nagyon jó példa lehet számunkra. Sok-sok ötletet, inspiráló megoldást láthatunk és hasznos felfogásokat, gondolatokat tanulhatunk tőlük. Ennek a témának a megírásához Linnea Dunne a Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz című könyvét használtam. 

A svéd lagom, a dán hygge fogalom testvérének is lehet tekinteni. A hygge életérzésről, életmódról itt írtam.

Természetesen a lagom életmódot nem minden svéd személyt követi, teljes mértékben. Általánosságban viszont az ottani emberek életvitelét, szokásait jól jellemzi a lagom fogalom. Lássuk mi is ez a lagom, miért lehet környezetbarátabb, miről olvastam a könyvben. 

Lagom jelentése

A lagom szónak nem igazán van magyar egyszavas megfelelője. Tulajdonképpen nem túl kevés, nem túl sok, de éppen elég a jelentése. A lagom szó olyasmit ír le, ami éppen elég vagy éppen megfelelő. Ez a kifejezés sok mindent lefed. Egyszerűbb megértés végett itt van néhány példa: megfelelő mennyiségű tej a kávéba, vendégségbe saját ágyneműt viszel, mert így megoszlik a mosás terhe, vörös rúzst hordani és a többi sminket elhagyni, kitalálni egy új vacsireceptet kizárólag maradékokból, mert a pazarlás bűn. Látható, hogy nagyon sok mindent magába foglalhat, ezért jellemzi könnyen a svédek életmódját.

Miért érdemes kipróbálni?

Amellett, hogy mindannyian manapság nagyon stresszesek vagyunk, sok időt töltünk a képernyők előtt, nem elég időt szánunk családtagjainkra, barátainkra, a bolyónk is segítségért kiált. Természetes erőforrásaink gyorsan kimerülnek és a hulladék minimalizálása nagyon is sürgető teendőnk. 

Ha tudod, mi az, ami éppen elég, miért ess túlzásba?

A lagom több szinten is hozhat előnyöket. Több fizikai terünk lesz, egyszerűbbé teszi az otthonunkat, szellemi tereink is bővülnek, tudatosabb, fókuszáltabb mindennapokat élhetünk. Anyagi előnyök is származnak, azzal, hogy nem fogyasztunk annyit, másodkézből, használt dolgokat vásárolunk. A valahova tartozás érzése is erősödik, egy nagy közösséghez tudunk tartozni, amelyben a tagok egy jó ügy érdekében dolgoznak és alakítják életüket. 

sved kornyezetbarat eletmod lagom konyv alapjan boritokep

Lagom étkezés

Piknikezés a svédek egyik kedvenc étkezési formája. Amint kisüt a nap a parkok, zöld övezetek megtelnek piknikező emberekkel. Mindenki maximálisan ki akarja használni a napsugarak jelenlétét, hisz ez nem túl gyakori náluk. Vendéglős étkezéseket felváltják a szabadban folytatott piknikezéssel.

Növényi alapú étkezés nagyon elterjedt a teljes ország területén, sőt úttörők voltak a vegán éltemód elterjedésében is. A svédek 10%-a vegetáriánus vagy vegán. Vannak olyan vendéglők, ahol alapból a menüben nincsenek feltűntetve a húsos változatok, azt külön kell igényelni. 

Minden egyes kis földrészt kihasználnak a kertészkedésre. Társasházak környékén közösségi kerteket hoznak létre, teraszokon kertészkednek, tetőtereken veteményeseket alakítanak ki, sőt irodaházak is foglalkoznak termesztéssel. 

Gyakran saját maguk készítenek ételeket és italokat. Például kenyérsütés, szörpök, lekvárok készítése lagom dolog. Érdekes tevékenységek, amelyek akár kihívással is járhatnak, de a folyamat során jobban értékelni tudják az alapanyagokat és annyit készítenek, amennyire szükség van.

sved kornyezetbarat eletmod lagom hangulat
Forrás: Freepik

Lagom belsőépítészet

Belső terek berendezésénél előtérbe kerül a használt bútorok, dekortárgyak vásárlása. Fontos szempont az egyszerűség, praktikusság, tartósság, környezetbarát alapanyagok. Erre nagyon jó példa az óriási, mindenki által ismert, négy betűs svéd bútorbolt.

Lagom ruházkodás

Fenntartható ruhamárkák nagy teret hódítanak az egész országban. Nagy a kereslet ezekre a ruhadarabokra, mivel a vásárlók fontosnak tartják a környezetvédelmet öltözködésükben is. Nincs rossz idő, csak rossz ruházat tartja az ottani mondás. Ugyanakkor fontos szempont a kényelem és megfelelő ruhadarabok használata. Általánosságban környezetbarát öltözködésükhöz hozzátartozik, hogy saját gardróból vásárolnak, megjavítják, feljavítják meglévő ruhadarabjaikat, kapszulagardróbot alakítanak ki, nem az aktuális trendet követik. A kapszulagardróbról itt olvashatsz többet.

lagom eletmod hangulatkepek
Forrás: Freepik

Slow-shopping, azaz lassú vásárlási mozgalom

A helyi bolhapiacokon gyakran megfordulnak a svédek. Igazi kincseket próbálnak találni, lassú, türelmes módon. Kihívásnak és jó közös időtöltésnek tartják ezt a folyamatot. Nem feltétlenül maga a vásárlás a lényeg, hanem az élmény. Egyszerűbb lenne egy márkás ruhadarabot vásárolni az adott márka saját boltjában, de az elveszi az élményt, a vásárlási örömöt. Ha piacozás után üres kézzel térnek haza, az otthonuk ugyanaz marad, de felfrissültnek érzik magukat és az ökológiai lábnyomuk is láthatatlan lesz.

Lagom közlekedés

A svédek a kerékpáros közlekedést választják a leggyakrabban. Egy teljes mozgalom van kialakulva és ez a normális, az autós közlekedés kész ellenpélda. Rövid távok esetében a sétát preferálják. Így a mindennapi mozgás biztosan megvan, nem kell pénzt költeni utazásra, közben lehet a látványban gyönyörködni, friss levegőn lenni. Egy többségében kerékpárral közlekedő városba jó is a levegő. Természetesen tömegközlekedési eszközökre is nagy hangsúlyt fektetnek, olyannyira, hogy a városok központjába és közvetlen környékén néhol kizárják az autós forgalmat. 

lagom eletmod kepekben
Forrás: Freepik

Lagom kirándulás

Általánosságban a svédek legkedvencebb utazásai, nyaralásai a lakókocsis, természetközeli változatok. Nem vágynak egzotikus helyekre, tengerpartokra, külföldi országokba. Aki csak teheti lakókocsis, belföldi kirándulásra megy a szabadnapjait eltölteni. Ezzel a légi közlekedéssel járó szennyezést elkerülik.

Svéd környezetbarát életmód

Svédországban a háztartási hulladék csupán 1%-a kerül a szemétlerakóba, a többit újrahasznosítják vagy hő-, villamos energia, üzemanyag előállítására használják.

A megújuló energiaforrások az energiatermelés 52%-át teszik ki, ennek közel 95%-a vízenergia.

Stockholm volt az első zöld főváros az Európai Unióban.

Svédországban az aluminium dobozok 90%-a újrahasznosításra kerül. 

A szelektív hulladékgyűjtés egy normális, megszokott folyamat, amelyet a gyerekeknek már egész pici koruk óta megtanítanak. 

Aluminum dobozokon, műanyag palackokon egyértelműen fel van tüntetve a törvény által előírt letét egy kis összegű pénz formájában. Ezt a termék árának részeként fizetnek és a doboz vagy palack újrahasznosítása után visszakapják.  

Svéd környezetbarát életmód gyakorlásában, többek között, két kihívást is gyakran vagy valamilyen szinten állandóan teljesítenek az emberek.

Köpstopp, azaz vásárlási stop

Köpstopp melletti elhatározás, azt jelenti, hogy egy adott időtartamon keresztül nem vásárol az illető semmit. Van aki egy hónapot tűz ki célul és élelmiszeren kívül semmit mást nem vásárol. A fogyasztói életmódtól így egy ideig el lehet határolni, pénzt spórolni, környezetbarátabb életmódot folytatni.

Plastbanta, műanyag detox

Minden egyes vásárlás előtt a plastbanta résztvevői megnézik, hogy van-e olyan alternatíva, amellyel el lehet teljesen kerülni a műanyagot. Amikor csak tehetik a műanyagmentes változat mellett döntenek, vagy ha nincs, akkor teljesen lemondanak róla, mást keresnek helyette. Ez egy olyan szokás, amely lépésről-lépésre beépíthető a mindennapokba.

sved kornyezetbarat eletmod lagom jellemzoi
Forrás: Shutterstock

Ezeket találtam érdekesnek kiemelni a könyvből, ami a svéd környezetbarát életmód milyenségét illeti. Jó példáknak tartom. Valóban még sokat tudunk és kell tanuljunk más országoktól és ezek lakóitól. 

Ne túl keveset, de ne túl sokat, viszont mindenki könnyen megtehet egy kicsit többet a környezetünk érdekében.

 

Még szintén kedvelheted...