minimalistak a kevesebb most tobb boritokep
Minimalizmus

Minimalisták: A kevesebb most több – érdekes gondolatok

A minimalisták, név szerint Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn, idén megjelent dokumentumfilmjéből osztok meg pár érdekes gondolatot.

A minimalisták közösen írt bloggjuknak köszönhetően lettek ismertek. Időközben könyvet is írtak, podcast csatornájuk is van, számos előadást tartottak. 2015-ben megjelent Netflixen a Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról című első dokumentumfilmjük. Ezzel még több ember érdeklődését keltették fel a minimalizmus iránt. Idén jelent meg a következő filmjük a minimalizmusról, Minimalisták: A kevesebb most több címmel.

Érdekes elgondolások, tények és példák vannak mindkét dokumentumfilmben. Nézd meg te is! Én a filmek nézése közben sokszor nagyokat bólintottam és sok mindenben magamra ismertem.

minimalistak a kevesebb most tobb film
Forrás: https://parentpreviews.com/images/made/legacy-pics/minimalists_960_540_80.jpg

Minimalisták a minimalizmusról

Imádjuk a tárgyakat!

Állandóan kapunk értesítéseket, hogy: Hé! Vedd meg ezt! Boldogabb leszel, ha ezt megveszed.” Ezt az üzenetet eddig hangoztatják és ismételik, amíg beadod a derekad: „Na jó, megveszem!

bálványozni kezdjük a tárgyainkat… Ez egy idő után lelki szintre emelkedik, mert ringbe száll a valóban fontos dolgokkal.”

Ahogy egyre többet keresünk, egyre többet költünk a boldogság eléréséhez. 

„Ahogy nő az életterünk, egyre több dologgal töltjük meg. Ez még több helyigényt szül, ezért raktárat vagy nagyobb házat veszünk. És nem tesszük fel magunknak a kérdést, hogy mi az, ami létfontosságú és szükséges, és hogy valójában mennyi tárgy képvisel értéket az életünkben.“

„A holmik nagyban hozzájárulnak az elégedetlenségünkhöz, hiszen felváltják a valódi örömöt okozó dolgok helyét.”

… összekeverjük az összetartozás iránti vágyunkat a vásárlással.”

„Nincs szükség az életben végeláthatatlan vágyakra. Még többet akarok! Nagyobb sikert, több pénzt, jobb egészséget, nagyobb házat, nagyobb autót, nagyobb ezt meg azt.” Ez egy zsákutca.

A bennünk lévő űrt, hiányt nem holmikkal kell betölteni. 

Minimalizmus lényege

A minimializmus alapvetően a meglévő erőforrásaink tudatos felhasználását jelenti, és kevés erőforrás birtokában sokkal megfontoltabbak vagyunk

Azért erőteljes a minimalizmus üzenete, mert ráfüggtünk a felesleges holmikra, és ki vagyunk éhezve arra, ami valóban számít.“

„A minimalizmus segít elengedni a tárgyakat, és teret ad az élet fontosabb dolgainak, melyek nem is kézzelfogható dolgok.”

Minimalistaként minden egyes tárgy célt szolgál, vagy örömet okoz. A többinek nincs helye életünkben. ”

Szentimentális tárgyak

… sok mindenhez ragaszkodunk. Az életünk során gyűjtött emlékekhez.”

az emlékeink nem a tárgyainkban élnek. Az emlékeink bennünk élnek.

… kevesebb szentimentális tárgynak sokkal jobban tudunk örülni. ”

Megfelelési vágy

Folyamatosan összehasonlítjuk az életünket másokéval, és ritkán egyezik meg az övékével.”

A társadalomban a legtöbb problémát okozó adósság, abból az igényből fakad, hogy fenntartsuk a látszatot. Felesleges terheket helyezünk magukra, azért, hogy vetítsünk mások felé. …azért teszem, mert társadalmi elismerést várok, vagy hogy valamilyen embernek tűnjek.”

Amint az alapvető szükségleteket kielégítjük, az elegendő fogalmát a többi emberen keresztül határozzuk meg. Az ismerőseinken keresztül ítéljük meg a bútorainkat, a ruháinkat, az autónkat.” Régebben azonos társadalmi csoportba tartozók voltak a referenciapontok, ma már hírességekkel, sztárokkal hasonlítjuk össze magunk és a tulajdonunkban lévő tárgyakat. 

minimalistak a kevesebb most tobb pelda
Forrás: https://media.senscritique.com/media/000019813387/1200/The_Minimalists_Less_Is_Now.jpg

Joshua Fields Millburn gondolatai

Az egész egy kérdéssel kezdődött: hogyan lehetne jobb az élet kevesebbel?” valójában itt nem a hogyan” a fontos, hanem sokkal inkább a miért”. Rájöttem, ha egyszerűbb életet élek, több időt fordíthatok az egészségemre, a kapcsolataimra, a kreativitásomra, a pénzügyeimre, és magamon kívül másokon is segíthetek.”

Ryan Nicodemus gondolatai

Ryan a lakása teljes lomtalanítása után így vélekedett:
„Életemben először szabadnak éreztem magam. Megint lett időm. Visszakaptam az életemet. Ahogy megváltoztattam az életemet, végre a közösségre koncentráltam, nem pedig a fogyasztásra. Adtam, nem pedig elvettem. Emberek a holmik helyett.

Végső üzenet

A minimalisták a film végén megjelenő üzenete így szól:
Reméljük, értéket képviselhetünk az életetekben az elengedésre való bátorítással. Hogy elképzelhessetek egy teljesebb életet. Több idővel, jelentőségteljes kapcsolatokkal, több fejlődéssel, hozzájárulással és elégedettséggel. A szenvedélyes életet nem terheli a körülöttünk lévő kaotikus világ csapdája. Ez egy tudatos élet. Nem egy tökéletes élet. Még csak nem is könnyű. De egyszerű. És hogy ezt elérhesd, el kell engedned az utadban álló dolgokat.

Így kezd el a minimalista életmódot:

A dokumentumfilm végén konkrét lépések, tippek is jelennek meg a minimalizmus elkezdéséhez:

Vágj bele A kevesebb most több” kihívásba!

Beszélj össze egy baráttal, családtaggal vagy kollégával! Szabaduljatok meg egyetlen tárgytól az első napon. Két tárgytól a második napon. Három tárgytól a harmadik napon. És így tovább.

Bármi mehet! Gyűjtemények, dekorációk, konyhai eszközök, elektronikai eszközök, bútorok, felszerelések, ágyneműk, akciófigurák, ruhák, törölközők, szerszámok, sapkák.

Adományozz, árulj vagy hasznosíts újra!

A teljes gondolatmenetet, tapasztalatokat, véleményeket és bizonyított tényeket a film megnézése során ismerheted meg. Remélem felkeltettem érdeklődésed, ezzel a gyűjtéssel is, a minimalista életmód iránt. Engedjük el fölösleges tárgyainkat még ma, hogy az igazán fontos dolgokra tudjunk figyelni.

Még szintén kedvelheted...