15 kornyezetbarat futesi tipp, kiegeszites
Környezetvédelem

15 környezetbarát fűtési tipp, egyszerű kiegészítés

Számos környezetbarát fűtési tipp vagy megoldás felkutatásával most sokan foglalkozunk. A hirtelen beköszöntött hűvősebb időjárás, a bizonytalan gazdasági helyzet és nem utolsó sorban a környezetvédelem mind arra ösztönöz, hogy idén még nagyobb figyelmet szenteljünk a fűtésünkre.

Környezetünk és saját egészségünk számára az ilyen-olyan improvizált fűtési megoldások katasztrófálisak tudnak lenni. Idén talán még inkább oda kellene figyeljünk a fűtésünk optimalizálására, ne melegítsünk fölöslegesen, alkalmazzunk egyszerű környezetbarát fűtési megoldásokat (lásd a lentiekben). Ezek nemcsak környezetvédelem szempontjából fontosak, hanem alkalmazásukkal csökkenthetjük a fűtéssel járó költségeket.

Aktuális téma nemcsak azért mert jönnek a téli, hideg hónapok, hanem 2022-ben még a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet, a rendelkezésünkre álló források szűkössége mind e téma iránti érdeklődésünket serkenti.  

Tippekről

A lenti pár környezetbarát fűtési tipp, taktika átgondolása, utánaolvasása során több esetben is az volt a véleményem, hogy túlságosan egyértelmű és nem is kellene említeni őket. Sok tippet valóban már ismertem és gondolom te is már hallottál róla, viszont én nem alkalmaztam őket, vagy nem ültettem tudatosan gyakorlatba.

Nem olyan környezetbarát fűtési megoldásokról, alternatív fűtési rendszerekről írtam, amelyek fenntarthatóbbak, klímánknak kedvezőbbek, hanem gyorsan, egyszerűen kivitelezhető tippeket, kiegészítéseket mutatok be. Kis odafigyeléssel optimizálhatjuk már idén a fűtésünket.  

Lássuk miről is lenne szó, mit tudunk egyen-egyenként változtatni, alkalmazni egy környezetbarátabb fűtés érdekében.

15 környezetbarát fűtési tipp

Külső vagy belső szigetelés

Az otthonunk leszigetelésével sokat takaríthatunk meg hideg hónapokban a fűtésszámlán. Ez persze egy nagyobb befektetés, viszont hosszútávon érdemes megoldani.

Tömd be az esetleges szellőzőket, lyukakat

Fűtésszezon előtt alaposan nézd végig a teljes lakás minden egyes zugát és az esetleges lyukakat, nyílásokat szüntesd meg. Ilyen meleget kiengedő részek lehetnek a nyílászárók körül, fűtés kürtőjénél, légkondicionáló és páraelszívó kimenetnél.

Használj szigetelőszalagokat

A teljes belső vagy külső szigetelés idő és pénzigényesebb folyamat. Vásárolj szigetelő csíkokat, amelyeket nyílászárók köré ragaszthatsz. Ezzel is fékezed a kiszabaduló hőt.

Ellenőrizd a fűtésrendszert

Nézd meg, hogy a csövek, főleg az összeillesztéseknél ne csöpögjenek, fűtőtestekből ereszd ki a levegőt, ha aktuális cserélj szűrőt a kazán kürtőjében.  

Ne pakolj semmit a fűtőtestek elé

Semmiképp se tegyél bútorokat a fűtőtestek elé, sőt ne használj fűtőtestet körbevevő dekort, védőt és függönyt se. Próbáld meg üresen hagyni a fűtőtestek körül lévő részt.

Készíts régi textildarabokból szigetelő párnákat

A nyílászárók sok hőt engednek ki, illetve hideget engednek be. Egyszerű hosszúkás párnácskákkal csökkenteni lehet az ablakok alsó részén történő ki és beáramlást. Vegyél elő egy régi, szakadt pólót, nadrágot bármit, varrj egy hosszú zsákocskát, hagy egy lyukat, jól tömd meg textildarabokkal és varrd össze a lyukat is.

szigetelo parna ablakoknak

Elő a pulcsikkal

Otthon is öltözzünk megfelelően. Vegyük elő a pulcsikat, melegítőket, vastag zoknikat és első körben ezekkel melegítsük magunkat. Sokan akarnak még télen is nyárias öltözetekbe lenni a lakásba és persze a megfázás elkerülése végett a fűtést tekerik fel. Otthoni is vastagabb ruhákat vegyünk fel.  

Időzítsd okosan a fűtést

Manapság nagyon elterjedt az olyan fűtés termosztát, amelyen órára pontosan be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet. Ha nincs ilyened, próbálj beszerezni egyet, nagyon hasznos készülék. Amikor nem vagy otthon egyértelműen nem fűtesz és amire érkeznél haza már egy fűtött lakásba lépsz be. Éjszaka sem kell úgy fűteni, mint napközben, amikor otthon vagy és ülőmunkát végzel. 

Ne vidd túlzásba a meleget

20 Celsius fok feletti benti hőmérséklet sok esetben nem egészséges a hideg hónapokban. Persze mindenki maga dönti el hány fokot tart a lakásba, de érdemes átgondolni és utánanézni mi is jobb a testünknek, szervezetünknek egy megfelelő működésért.

Szellőztess amikor a legmelebb van kint

Ne reggel, vagy random időkben szellőztess, hanem ha teheted akkor nyiss ablakokat, amikor a legmelegebb van kint.

Takard el az ablakokat

Kutatások szerint egy egyszerű ablaküveg 10-szer annyi hőt enged ki, mint egy szigetelt fal. Ahhoz, hogy minél kevesebb hő menjen ki a csukott ablakokon, használj akár vastag függönyöket, sötétítőket, szigetelő függönyöket, redőnyöket. Amikor a kinti napfényt nem tudod hasznosítani húzd be ezeket és reggel, amikor feljön a nap és melegít húz el őket.

környezetbarát fűtési tipp napsütésben szellőztetés
https://img.jakpost.net/c/2018/10/18/2018_10_18_56590_1539853664._large.jpg

Használd az ablakon besütő napot

Amikor süt a nap a helyiségbe, húzd el a függönyöket és hagyd, hogy a napsugarak melegítsék a helyiségeket. 

Ruhákat lehetőleg kint szárítsd

Téli napokon a kimosott ruhákat hajlamosak vagyunk egyenesen a fűtőtesten szárítani. Ez egyértelműen jelentős hőt von el és magas nedvességtartalomhoz is vezet. Próbálj akkor mosni, amikor kint jobb idő van és ki tudod tenni a ruhákat száradni, legalább egy rövid időre. Ha csak pár órát is tudod kint szárítani a vizes ruhákat, az is sokat segít és az így félig száradt ruhákat egyszerűbb bent teljesen megszárítani.

Készíts sütit

A sütikészítés egy tipikus olyan tevékenység, amely sok hőt igényel és a sütőből kiáramló meleget lehet fűtésre használni. Persze nem a legoptimálisabb megoldás, de valahogy a szükségest a hasznossal össze lehet kötni. Időnként érdemes sütni egy finomat, közben melegedsz, alkotsz és jó illatokat varázsolsz.

Mozogj egyet, sétálj akár kint

Ha fázol a sok helyben üléstől, próbálj meg mozogni egyet. Akár gugolsz párat, ugrassz, táncolsz, bármit választasz utána biztosan meleged lesz. 

Hideg napokon se mondjunk le a kinti sétáról. A friss levegő, természetközelség mellett a tested edzed a hűvösben és a séta után bent sokáig nem fogsz fázni.

kinti seta
https://www.pexels.com/photo/branches-cold-conifers-environment-259620/

A bemutatott 15 környezetbarát fűtési tipp, vagy egyszerű megoldás/kiegészítés többségét azonnal alkalmazni lehet. Próbáljunk minél jobban odafigyelni a fűtésre, úgy hogy közben a mi igényeink mellett a környezetünkre, a környezetvédelemre is gondolunk.

Még szintén kedvelheted...