setank kolozsvar felett boritokep
Természetjárás

Sétánk Kolozsvár felett, a Kolozsváriak erdejében

A szombati sétánk Kolozsvár felett nagyon jól esett és igazán ki tudtunk szabadulni a mindennapok körforgásából. A még számunkra ismeretlen Kolozsváriak erdejében, vagy más néven Ifjúsági Parkban jártunk, de ez a séta helyszín véletlenül alakult így. Tarts velünk a februári, közeli sétánkon, így virtuálisan.   

Hosszú hét után nagyon vágytunk már egy kis természetjárásra. Egyszerű kiruccanásban gondolkodtunk, ezért egy közeli, viszont számunkra még ismeretlen desztinációt választottunk. Igazából teendőnk volt a város egy egészen másik felébe. Viszonylag távolabb kellett menjünk jelenlegi lakhelyünktől, ezért az ottani ponthoz közeli helyet néztünk ki. Nem akartunk messze menni, más kitérőt tenni. A Google Térképen körbenéztünk és így esett a választás erre a viszonylag új parkra.

Séta a természetben

A legtöbb természetjáráskor nem igazából a helyszín a fontos. A lényeg csupán az, hogy kint lehetünk a természetben, a friss levegőn, más környezetbe találjuk magunkat. A elmúlt sétánk Kolozsvár felett sem a helyszín miatt volt feltétlenül érdekes.

A Kolozsváriak erdeje, vagy Ifjúsági park egy ipari zóna melletti domb oldalán van kialakítva, közel a repülőtérhez. Pontosabban az Írisztelepen, a Szentgyörgyhegyi (Muncii) út mellett, itt található. A park magasabban fekszik, mint az épületek és maga a város nagyrésze.

Több kilátópont is van a területen, ezért éreztük kicsit úgy, hogy Kolozsvár felett vagyunk. A park legmagasabb pontját megmászva elénk tárult Kolozsvár nagy része. Mivel kicsit félreeső helyen van a park, jól jött a fényképezőgép, amit távcsőnek használtunk.

setank kolozsvar felett kilato
Kolozsváriak erdeje (Ifjúsági park) kilátóján

Szeretem ezeket a random természetjárásokat. Sok tervezést nem igényelnek, új helyeket lehet felfedezni. A már többször látogatott helyeket más szemszögből lehet megfigyelni, más részleteket meglátni. 

Télen, amikor még minden kopár, sárga, elszáradt, már hó sincs, nehezebb elindulni a természetbe. Valahányszor ilyen télies napon mozdultunk ki, mindig jól telt, többek között azért is, mert nem voltak nagy elvárásaink. 

kolozsvariak erdejeben pampafu
Pampafű

Ilyenkor az ember jobban tud figyelni az apró dolgokra. A kis bokrokra, madárkákra, elhagyott csigaházakra, érdekes formájú kövekre, bogyókra, zöldebb növényekre. 

kolozsvariak erdejeben kozonseges boroka
Közönséges boróka (Juniperus communis)

Sétánk Kolozsvár felett csak pár órát tartott, mivel eléggé fújt a szél és borús idő volt. Ennek ellenére élvezetes volt a séta, kiszellőztettük a fejünket, megpihentettük a szemünket a távolba nézve. 

setank kolozsvar felett varos tavolrol
Kolozsvár februárban, távolról

Természetjárásokkor az ember másra figyel, mint otthon a négy fal között. Más beszélgetések folynak le, változó témák jönnek elő. Ezért is amikor tehetjük kimozdulunk itthonról.   

Mint már említettem, nem a helyszín a fontos. A lényeg, hogy kimozduljunk és töltsünk minél több időt a természetben, bármilyen évszak legyen is.

setank kolozsvar felett boritokep

Még szintén kedvelheted...