mezozahi sztyeppei bazsarozsa rezervatum boritokep
Természetjárás

Mezőzáhi Sztyeppei bazsarózsa rezervátumot néztük meg mi is

Májusi természetjárásunk során a Mezőzáhi Sztyeppei bazsarózsa rezervátumot látogattuk meg. A többnyire erdélyiek, Maros és Kolozs megyeiek által látogatott természeti különlegesség, idén nagyon felkapott lett.

Eddig nem hallottam erről a természeti különlegességről, viszont a közösségi médiának köszönhetően idén felkeltette érdeklődésemet a sok megosztás, kép, bemutatás. Ezek hatására mi is beadtuk a derekunkat és felkerekedtünk egy vasárnapi, május eleji, napsütéses napon, megnézni a Mezőzáhi Sztyeppei bazsarózsákat.

Mezőzáhi Sztyeppei bazsarózsa rezervátum

Mezőzáh nevű falu Maros megyében található. Maga a rezervátum Marosludastól 25, Kolozsvártól körülbelül 60 kilométerre van. A botanikai rezervátum 3,5 hektáron van és ezen 50.000 bazsarózsa virágzik. Ennek a rezervátumnak a különlegessége, hogy Romániában csak itt lehet ezt a fajt megtalálni. Ugyanakkor világszerte egyedi, mivel ilyen magasságban, azaz 450-500 méteren, sehol sem él meg a sztyeppei bazsarózsa.  

Mezőzáh határában lévő rezervátum 1932-től működik és látogatható volt a világháború alatt is. Itt 1950-es években 10.000 sztyeppei bazsarózsa volt, 2014-ben 20.000, számuk ma már eléri a 30-50 ezer darabot is. 

Sztyeppei bazsarózsa (Paeonia tenuifolia)

Sztyeppei bazsarózsa vagy másnéven keleti bazsarózsa 10-15 cm magas, évelő növény. Bokros növése van, szárai egyenesek és a nem virágzó növény nagyon hasonlít a tavaszi héricsre. Virágzási időszaka 2-3 hét, többnyire április végétől május közepéig, és egy növény 3-4 napig tartja meg a virágát. Ahhoz, hogy a növény elérje azt a fejlettségi szintet, hogy virágozzon, akár 5-7 évet is kell várni.

A mi ismerkedésünk ezzel a különlegességgel

A Mezőzáhi Sztyeppei bazsarózsa rezervátumot a falu központjából a templom melletti, illetve a falu után a tavakkal átellenben lévő úton is meg lehet közelíteni. Mi a másodikon mentünk. Az út nem túl fényes, hosszú, durva köves, sok emelkedő, ereszkedő van a rezervátumig. A Google térkép szerint lehet megtalálni, mert útjelzés nincs sehol. Itt található: shorturl.at/lsFKV
Azon a napon, amikor mi meglátogattuk rengetegen voltak. Autók két oldalt parkoltak az út szélén, így csak egy irányba lehetett közlekedni. Viszonylag közel találtunk parkolóhelyet, így nem kellett sokat gyalogoljunk. Kellemes idő volt, jó melegen sütött a nap. 

A kevésbé élvezhető körülmények ellenére meg tudtuk csodálni a különleges virágzást. Májusi első hétvégén már rengeteg virág volt a rezervátumban. Minden fázisban láthattunk a sztyeppei bazsarózsákat: bimbóban, virágozva és elvirágozva is. A méhek szorgosan dolgoztak a virágokon és így még érdekesebb volt csodálni a virágzást.

Nagy tömegnek, a sok embernek volt egy előnye is, mégpedig, hogy sok ismerőssel találkoztunk. Egyik ismerősünk meg is említette, hogy várja, itt a bloggomban, a beszámolót erről a természetjárásunkról. 🙂

Mezőzáh határában két sztyeppei bazsarózsa mező van, egymáshoz közel. Mi a lentibe voltunk, elméletileg ez látványosabb és sokkal jobban megművelt, gondozott. 

Csodálatos látványt nyújtott a sok erős piros, árnyékban bordó virág és a tavaszi szép zöld növényzet.

Íme egy rövid videó a rezervátum egyik részéről. A jobb élmény érdekében nagyítsd ki a videót.

Számunkra nagyon érdekes volt, hogy egy ilyen különleges mező tárult elénk, a megszokott szántóföldek, legelők, repceföldek mellett. Igazán meglepett a látvány. Mint említettem, idelátogatásunk előtt sok képet láttam a rezervátumról, viszont élőben látni a sztyeppei bazsarózsákat és között sétálni lenyűgöző volt. A közösségi média ezúttal nem lőtte le teljesen a poént.

Idén már elvirágzott, de ha jövőben április végén vagy májusában szeretnél kimozdulni érdemes megfontolni ennek a helynek a megcsodálását. 

Még szintén kedvelheted...