20 fenntarthato divatszokas boritokep
Fenntartható divat

20+ fenntartható divatszokás, amelyet érdemes elsajátítani

A lentiekben összegyűjtött fenntartható divatszokás mindegyikét, kis odafigyeléssel és átgondolással egyszerű beépíteni a mindennapokba. Textilipar napjaink egyik legszennyezőbb iparága, ezért fontos minél nagyobb figyelmet fordítani rá. Ezekkel a divatszokásokkal sokban hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez. Ismerd meg őket és alkalmazd!

Következzenek akkor fenntartható divatszokás elemei, de nem fontossági sorrendben.

Légy óvatos az aktuális trendekkel

Vásárlás előtt gondolkozz el rajta, hogy mennyire tudod az adott trendy darabot hordani, amikor már nem lesz menő. A trendek annyira gyorsan változnak és olyan sok van belőlük, hogy nem lehet utolérni őket. Ezek követése messze nem fenntartható. Amit megvásárolsz egy szezonba kis eséllyel lesz divatos a következő évben.  

divatstilusok

„Vásárolj” saját szekrényedből

Ha vásárláson gondolkodsz első lépésben nézd át a meglévő ruháidat. Sok esetben felfedezhetsz, olyan darabokat, amelyekre pont szükséged van, már elfelejtetted vagy nem használtad sokat őket

Vásárolj használtan

Amit tudsz vásárold meg használtan. Rengeteg lehetőségünk van másodkézből vásárolni: turkálók, online használt kereskedések, sok-sok közösségi oldal, amelyeken már megunt ruhadarabokat értékesítenek. 

Vásárolj egész évben hordható darabokat

Fenntarthatóság szempontjából, azok a nagyon jó ruhadarabok, amelyeket minden évszakban, nagyon sokszor tudunk hordani. Például egyszínű rövid és hosszú ujjuk, farmernadrágok, fekete nadrág. Ezeket egyszerűen lehet társítani, variálni és időjárásnak megfelelően rétegezni.

teli kapszulagardrob pelda
https://mygreencloset.com/winter-capsule-wardrobe-2/

Alakíts ki kapszulagardróbot

Ez az előző ponttal összefügg. Tudatos ruhatár alakításról van szó. Hosszabb folyamat, de megéri a befektetett energiát és pénzt. Itt olvashatsz többet erről a technikáról.

Ne vásárolj csak kedvtelésből

Amikor szomorúak vagyunk, nem érezzük jól magunk vagy csupán csak unatkozunk, hajlamosak vagyunk vásárlásba látni a kimenekülést. Sokan csak a vásárlás iránti szeretet miatt, a hangulat fokozása érdekében vásárolnak és nem azért mert szükségük lenne valamire. Ezekre a vásárlásokra figyeljünk és kerüljük őket.

Informálódj vásárlás előtt

Miből és hogyan készült, kik dolgoztak rajta, honnan származik az adott ruhadarab. Ezekre jó ha tudjuk a választ, így például elkerülhetjük az olyan márkák támogatását, amelyek kihasználják az alkalmazottakat, kiskorúakat dolgoztatnak.

Keresd a fenntartható márkák termékeit

Az ilyen márkák nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, az alkalmazottakra, a teljes ellátási és értékesítési láncra.

kender fenntarthato textil
https://thumbor.forbes.com/thumbor/711×473/https://specials-images.forbesimg.com/imageserve/967914308/960×0.jpg

Keresd a fenntartható textilekből készült változatokat

A fenntartható textilekről itt olvashatsz többet. Az ilyen textilekből készült ruhadarabok jobbak a környezetünk számára, illetve nekünk is egészségesebb őket viselni.

Vásárolj újrahasznosított anyagokból készült darabokat

Az így készült darabok sokkal környezetbarátabbak, mint az új textilekből készültek. Rengeteg erőforrás takarítható meg, kevesebb ráfordítás szükséges és a szemét helyett újra használatba vehetőek a régi textilek.

Vásárolj ökocímkével ellátott ruhákat

Már széles körben elérhetőek az ökocímkékkel ellátott ruhák. Akár közelünkben lévő boltokban is találhatunk ilyen változatokat. Itt találod azokat az ökocímkéket, amelyeket érdemes keresni.

Alkalmi ruhákat viseld bátran többször is

Már messze nem kellene ciki legyen az ha ugyanabban az alkalmi ruhába jelenünk meg több eseményen is. Minek vásárolni például a nyári esküvőkre minden alkalommal teljesen új ruhát? Az alkalmi ruhákkal az is a gond, hogy nem igazán lehet mindennapokban hordani.

Kérj kölcsön alkalmi (és nemcsak) ruhákat

Ha tényleg zavar és el akarod kerülni, hogy ugyanabba a ruhába többször jelenj meg, akkor a kölcsönzés egy jó megoldás lehet. Kérj kölcsön ismerőseidtől vagy vegyél igénybe erre szakosodott szolgáltatást.

Cserélgessétek ruháitokat egymás között

Ha már meguntad meglévő ruháidat, akkor nagyszerű megoldás lehet azonos méretet viselő barátoddal, családtagoddal, ismerősöddel való csere-bere. Megbeszélhetitek egymás között, hogy mit cseréltek, milyen rendszerességgel, mit hogyan tudtok viselni.

Rendezzetek egymás között gardróbvásárokat

Az előző ponthoz képes, itt az a különbség, hogy a megunt ruhadarabokat végleg tovább lehet adni másnak. Egymás között cserélhettek, vagy egyszerűen ami megtetszik azt elveszed. Ezt meg lehet szervezni nagyobb csoportokban is, akár pénz bevonásával.

kornyezetbarat ruhavasarlas koronavirus idejen
https://nl.jobrapido.com/blog/wp-content/uploads/sites/5/2017/08/blur-1850082_1280.jpg

Vigyázz a ruháidra

Ez egy fontos pont ami nem konkrétan fenntartható divatszokás, viszont hajlamosak vagyunk elhanyagolni. A következő néhány pontban részletezem, hogyan tudunk vigyázni ruháinkra.

Mosáskor ellenőrizd a ruhadarabok mosási címkéjét

Ha nem zavar, ne vágd le ezeket a címkéket. Ha legvágod, akkor jegyezd meg a rajta szereplő infókat vagy fényképezd le, úgy hogy látható legyen a ruhadarab is. Kerüld a magas hőfokon, hosszú programon történő mosást. 

Ne mosd gyakran a ruhákat 

Ha láthatóan koszos vagy szaga van akkor természetesen mosásra szorul. Egy nap viselet után nem kell mindig kimosni. 

Szellőztess mosás helyett

Ha olyan szagot érzel, aminek eltüntetése így is megoldható, gondolok itt például ételszagra, füstre, akkor fölösleges a mosás

Használj környezetbarát mosószereket

Ezzel nemcsak a környezetet véded, hanem a textileket is. A tisztításhoz nem szükséges különféle kémiai anyagokkal készült mosószer. Természetes anyagokból készült mosószerek is ugyanúgy tudnak működni.

Fejleszd varrástudásodat

Tanulj meg például felhajtani túl hosszú nadrágot, bevenni bő felsőt, javítani kilyukadt, kopott darabokat. Legyen mindig otthon varró felszerelés (olló, tű, cérna). Varrógép nélkül is meg lehet oldani a fent említetteket, csak kicsit időigényesebb.

Ruhákat ne dobd a szemetesbe

Adományozd el, add el vagy add le olyan helyekre ahol textileket gyűjtenek. Természetesen a ruhadarabok minőségétől függ hova kerülnek. Jó megoldás lehet új funkcióval ellátni egy régi ruhadarabot, például törlőrongynak használni, varrni belőle valami egészen másat. Én régi pántos felsőkből textil zsákokat varrtam, ezek nagyon jó zoknik, fehérneműk, apróbb darabok tárolására és utazáskor jól lehet bennük rendszerezni.

Ez a több mint 20 fenntartható divatszokás gyakorlatba ültetése egy nagy lépés lehet mindannyiunk környezetvédelmi törekvéseiben. Próbáljunk odafigyelni ruházkodási szokásainkra, egész évben.

Még szintén kedvelheted...