low waste piknikezes boritokep
Low Waste

Low waste piknikezés elindult. Így piknikezz szemét nélkül

A tavasz és a jó idő beálltával sokan vágyunk a szabadba menni, friss levegőt szívni és élvezni a napsugarakat. Hivatalosan én is elindítottam a low waste piknikezés szezont. A következőkben megmutatom, hogyan jártam el a csomagolástól kezdve a piknik végéig, annak érdekében, hogy low waste tevékenység legyen.

Idén már számos alkalommal voltunk piknikezni, így jól kitapasztaltam mi működik, mit és hogyan pakoljak. Habár volt olyan piknikezésünk is, amelynek a nagy része az autóban történt a hideg miatt, azért lassan az időjárás megengedi, ezt a kiváló tevékenységet.

Tervezés, elkészítés és pakolás

A low waste piknikezés megvalósításához már a tervezés fázisában oda kell figyelni. Igazából otthon döntöd el, mit pakolsz és hogyan. Itt kell eldöntened pontosan mi lesz a menü és azt mibe tudod betenni, hogy az megfelelően legyen tárolva. Mi eddig szendvicset ettünk és egy alkalommal salátát is pakoltam. Desszertnek meg rágcsit, gyümölcsöt, sütit tettem oda. A kávézást is ebéd után ejtettük meg, amit természetesen előre lefőztem itthon.
Az ételek elkészítésénél is szoktam arra figyelni, hogy mi van a hűtőben és mit kell először elfogyasztani. Nem vásárolni szaladok piknikezés előtt, hanem felhasználom azt, amim már van, abból készítem a csemegéket, amit találok otthon. 

low waste piknikezes elokeszitese

Praktikusság

Érdemes praktikusan csomagolni, hogy kint a természetben minél könnyebb legyen megteríteni és tálalni (ha egyáltalán szükséges). Mindig pakolok egy jó nagy műanyag zacskót, amibe az legutóbb vásárolt elektronikai termék volt csomagolva. Erre terítem az abroszt, hogy mégis legyen meg a piknikezős hangulat. Az abroszra kerülnek a finomságok.
Az ételeket külön csomagolom. Minden szendvicset külön csomagoltam, salátát külön dobozba tettem, így egyszerű az elfogyasztása és higiénikusabb is. 

Miért low waste piknikezés

Hangsúlyosan figyelek a csomagolásra. Újrahasználható textil szalvétákat és textil snack zacsikat használok, amelyeknek a belsejében egyszerűen tisztítható, vízálló réteg van. A sütiket, salátákat már régóta használatba lévő műanyag dobozokba, vagy fém termoszos dobozba teszem. Igen, műanyag dobozaim is vannak, amit most nem fogok kidobni, csak azért mert műanyag. Még sokáig tudom őket használni és majd amikor tönkremennek, nem vásárolom újra, hanem zero waste alternatívát választok. Te is így járj el velük.
Folyadékokat kulacsba teszem és/vagy termoszba, azt amit még melegen akarok fogyasztani.
Fém csészéket használunk például a kávénak és teának. Ezek tartják a hőt is, egyszerűen tisztíthatóak és tényleg jó érzés belőlük inni.
Ha látom, hogy szükség lesz, akkor pakolok evőeszközöket is. Nekünk van egy kisebb, egymásba csatolható evőeszköz szettünk, de egyszerűen egy konyharuhába tekert otthoni evőeszközök is célnak megfelelőek.
A low waste piknikezéskor az ételpazarlásra is figyelek. 

low waste piknikezes pelda

Ételpazarlás

A romlandó élelmiszerekből csak annyit pakolok, amennyit el tudunk fogyasztani. Így elkerülöm annak a lehetőségét, hogy melegbe elromoljon és ki kelljen dobjam. Száraz rágcsiból teszek kicsit többet, ha netán megéheznénk vagy a többi étel nem elég, legyen amihez hozzányulni.

Ne hagyj nyomot! Leave no trace!

Akkor vagyunk ügyes természetjárók, természetszeretők, ha nem látszik, hogy ott jártunk. Gondolom nem kell kihangsúlyoznom, hogy ne szemeteljünk, mert ez neked is egyértelmű. Ide tartozik az is, hogy nem okozunk kárt a természetben. Nem tépkedjük meg a fákat, növényzetet, nem égetjük meg és nem zavarjuk az élővilágot. Tiszteljük meg a természetet azzal, hogy vigyázunk rá és segítünk is neki. A természet egy piros pontot ad neked, ha összegyűjtöd az útközben talált szemetet.

low waste piknikezes peldak

Mindenképp én egy jó dolognak tartom a piknikezést. Főleg a low waste piknikezés egy nagyon jó program lehet sokunk számára. Nem igényel nagy erőfeszítést, sok készülődést és nagy anyagi ráfordítást az egész. Nem szükséges messze utazni és turisták által gyakran látogatott helyekre menni. Jó lehetőség a lelassulásra, a monoton hétköznapok után változatosság bevezetésére, élőlények, állatok megfigyelésére. Következő szép napos időben, amikor alkalmad lesz, menj ki egy közeli helyre és piknikezz low waste módon.  

Még szintén kedvelheted...