15 hasznos energiatakarekossagi tipp boritokep
Környezetvédelem

15 hasznos energiatakarékossági tipp

Energiatakarékossági törekvések nagyban hozzájárulnak egy fenntarthatóbb életmód kialakításához és fenntartásához. Ezért is gondoltam, hogy összegyűjtök néhány olyan tippet, amelyek lehet nem túl egyértelműek, viszont hatékonyak és egyszerű gyakorlatba ültetni.

Manapság számos energiatakarékossági tippel találkozhatunk és eddig is már sokat megismerhettünk. Kezdve a energiahatékony házak, lakások építésétől, az energiahatékony eszközökön át, egészen a banális kapcsoljuk le a villany, amikor nincs szükség a világításra, mind hallottuk már. Az alábbiakban néhány olyan tippet osztok meg, amelyek lehet, hogy még újak számodra is.  

Csökkentsd a képernyőidőt

Energiatakarékossági szempontból, de más módon is előnyös lehet a digitális képernyők előtt töltött idő lecsökkentése. Így ritkábban kell tölteni a telefonodat, laptopodat, más eszközeidet és ha asztali gépet használsz, az sem fogyaszt annyi áramot. 

Kapcsolódj le

Ha nincs szükséged, akkor kapcsold ki a Bluetooth-ot, WiFi-t, mobilinternetet. Ezzel több időt fog tartani az adott készüléked (készülékeid) akkuja. Összességében így kevesebb alkalommal töltött eszközöknek megnő az élettartama.

Kerüld el az új készülékek vásárlását

Óriási energiaigénye van minden egyes elektronikus készülék legyártásának. Az új darab vásárlásának elkerülése végett vigyázz készülékeidre, nem töltsd túl és ne hagyd teljesen lemerülni, 20%-80% között tartsd. Ha szükséges inkább javítsd/javíttasd meg a már meglévő készülékeidet, ha nem megjavíthatóak, akkor másodkézből vásárolj és az elektromos hulladékot kezeld helyesen. 

Töröld az e-mail-eket

Minden egyes tárolt e-mail 0,3 gram CO2 kibocsátásért felel. A megtartott e-maileket valahol tárolni kell és a tároláshoz gépeket kell működtetni, amelyek áramot fogyasztanak. Tudtad, hogy a fölösleges hírlevelekről való leiratkozás után ki is kell törölni az eddig kapott e-maileket? Időnként érdemes újra átnézni, honnan is kapsz e-maileket és ami nem érdekel azt ki kell iktatni. 

Ha nehéznek tűnik mindennap törölni, akkor jelöld be fontosnak/csillagozd be, amit meg akarsz tartani, a többit meg időnként kijelöléssel gyorsan ki tudod törölni.  

Utasítsd vissza a reklámújságokat

Ne kérj nyomtatott reklámokat, katalógusokat, szórólapokat. Utasítsd vissza őket minden adandó alkalommal. Ezeket online is meg lehet kapni, vagy fizikai formában át tudod lapozni a boltok bejáratánál. A kevesebb igény eredménye a kevesebb darabszám nyomtatása, így energia és papírhulladék is megtakarítható.

Moss ritkábban és kímélő programmal

Számos elektromos áram takarítható meg, a ritkább, alacsonyabb hőfokú mosással. Ruháid sem igénylik a gyakori mosást, így sokáig meg tudják őrizni minőségüket. 

Fedővel főzz

Fedővel az edényben lévő folyadék gyorsabban fő és csak annyi energiát használsz, amennyire szükséged van. 

Főzz megfelelő méretű edénybe

Ez összefügg az előző tippel. Ha megfelelő méretű edényben főzöl, nem pazarolsz energiát.

energiatakarekossagi tippek
https://miro.medium.com/max/1000/0*1TwLXhauaGFElF4c.jpg

Mikrót használd kevés étel melegítésére

Kis mennyiségű étel felmelegítésére előnyösebb a mikrohullámú sütőt használni. 

A sütőt teljes kapacitásban használd

Ha sütésre kerül sor, próbáld teljesen kihasználni a rendelkezésedre álló helyet. Készíts előre több ételt is. Pakold meg a sütőt lehetőleg egyforma sütési időt igénylő alapanyagokkal, vagy figyeld külön mit mennyit kell sütni. 

Indukciós főzőlapot válaszd a gáztűzhely helyett

Ha kicserélnéd főző eszközödet, vagy új lakásba készülsz vásárolni egyet, akkor válaszd az indukciós főzőlapot. Ez direkt módon fejti ki a hőt az edényre és nem megy a meleg feleslegesen a konyha más részeire. Hatékonyabb és energiatakarékosabb. 

Fűtés helyett öltözz fel

Ha hidegebb napok vannak, első mozzanatként vegyél fel magadra vastagabb ruhákat. Ezzel elkerülheted a fölösleges fűtést. Sokan télen a lakásba rövid ujjúban és rövid nadrágba, zokni nélkül vannak. Ahhoz, hogy ilyen lenge öltözetbe ne fázzanak meg, jól fel kell tekerni a fűtést. Ez rengeteg fölösleges energiával jár. A benti ruháknak is kell legyen téli változatuk, ahogy az utcai ruháinknak is. 

Csökkentsd a húsfogyasztást

Állatok tenyésztésére, feldolgozására, szállítására és elkészítésére átlagban sokkal több energia szükséges, mint a növények esetében.  Azzal, hogy hetente egyszer vagy csupán párszor fogyasztasz húst számos energiát takarítasz meg és fenntarthatóbb életmódod lesz.

Csökkentsd a feldogozott ételek fogyasztását

Az ételek feldolgozása energiaigényes folyamatok révén valósul meg. Számos logisztikai problémákkal küszködnek az ilyen termékeket forgalmazó vállalatok. Több fölösleg, több ételpazarlás keletkezik, így nagyobb az energiapazarlás és a műanyaghulladék mennyisége is óriási mértékeket ölt. Készítsd el inkább otthon az ételeket, gondosan kiválasztott alapanyagokból.

Ne feledd, hogy a pénzeddel szavazol

Azzal, hogy megvásárolunk valamit, azzal egyidőben támogatjuk is az adott vállalatot, tevékenységet, alapanyagot stb. Gondolkozzunk el vásárlásaink előtt mit és kit is akarunk támogatni.

Energiatakarékossági tippek közül most ezt a néhányat emeltem ki. A legtöbb engem is elgondolkodtatott és remélem nálad is jó hatásokat váltott ki. Elgondolkodás után következhet a kivitelezés. Hajrá mindenkinek!

Mutassunk példát mások számára is, biztassuk környezetünkben élőket az energiatakarékosságra és ezzel egy fenntarthatóbb életmód gyakorlására.

Forrás:

Még szintén kedvelheted...