becsuld meg a foldet boritokep
Környezetvédelem

Becsüld meg a földet dokumentumfilm – érdekes gondolatok

Legnagyobb értékünk a talaj. Megbecsüljük eléggé? A Becsüld meg a földet dokumentumfilmből sok érdekes dolgot megtudtam a termőföldünkről és ezeket osztom meg veled itt. 

Becsüld meg a földet (Kiss the Ground) angol nyelvű előzetes

Ebben a filmben egy egyszerű megoldás kerül bemutatásra, amellyel meg tudjuk gyógyítani a bolygót. „A megoldás a lábunk alatt van: talajnak, termőföldnek, földnek nevezzük.” Mivel a föld óriási méretű, ezért óriási mennyiségű üvegházhatású gázt tud eltárolni. A filmben úgy tartják, hogy „ez az egyetlen dolog, amely kiegyensúlyozhatja a klímánkat, feltöltheti az ivóvízkészleteinket és táplálhatja a világot.”

Növények és széndioxid kapcsolata

„Mindent a szén működtet, úgy minket, mint a talaj mikrobáit is. A szén a motor, ami működteti a rendszert. A szén-dioxid egy gáz. Mi kilélegezzük, a növények pedig belélegzik.”

novenyek es a szendioxid kapcsolata

„A fosszilis tüzelőanyagok égetésével is szén-dioxidot termelünk. De a szén nem rossz. Valójában ez a földi élet alapja.” 

A szenet napjainkban egy nagy mumusnak tartjuk, viszont valójában nem is olyan rossz dolog. Ha úgy vesszük mi is szénből vagyunk. Körülbelül 16%-ban szén alkot minket, ez a táplálkozásunkból adódik, azaz a növényekből és a növényevő állatokból. 

„A növények a napfényből töltődnek fel, kiszívják a szén-dioxidot a légkörből, hajtóanyaggá alakítják, és így nőnek. A szénalapú hajtóanyag 40%-át leküldik a gyökereikhez és ezt szivárogtatják ki a talaj mikroorganizmusainak. A növények szénnel táplálják a mikroorganizmusokat és a mikroorganizmusok ásványi anyagokat juttatnak el a növényekhez.

„A talaj egyedülálló módon képes kiválasztani a szén-dioxidot a levegőből.”

talaj szendioxid megkotese

Mezőgazdaság napjainkban

Szerintem mindannyian tisztába vagyunk, hogyan is működik manapság a mezőgazdaság. Tudjuk, hogy mennyire nem figyelünk a földre. Nem szeretném ezt a részt nagyon részletezni, csupán néhány tényt közlök, amelyek elhangzottak a filmben, ezután rátérek a megoldásokra. 

Vegyszerekkel permetezzük a talaj, ezzel a szén-dioxidot megkötő és az egészségünk számára fontos mikrobákat pusztítjuk ki. 

Minél többet szántunk, annál gyengébb lesz a talaj és így még több vegyi anyagot kell használni ennek feljavítására. 

1970 óta elveszítettük a Föld termőtalajának egyharmadát az ipari mezőgazdaság miatt.  

A világ kétharmada elsivatagosodik. Az egészséges talaj szén-dioxidot köt meg, de ha elpusztítjuk a talajt, víz és szén-dioxid szabadul fel, így kiszárad és porrá alakul.

Eluralkodott az állattenyésztés. Rengeteg állat hízlalására, rengeteg növény szükséges. A telepeken hízlalt állatok rengeteg üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

„Az ENSZ előrejelzései szerint a most még ép termőtalaj 60 éven belül teljesen el fog tűnni. Ha nem találunk megoldás és nem teszünk valamit, már csak 60-szor szüretelhetünk.”  

Megoldások

Azokkal a törekvésekkel, amelyekkel meggyógyíthatjuk a földet, egyidőben az éghajlatot is helyrehozhatjuk. Becsüld meg a földet filmben a következő megoldások hangzottak el: 

megoldasok talaj meggyogyitasara

Talajmegújító mezőgazdaság

A gazdálkodás egy fajtája, amely során a talaj rengeteg CO2-t köt meg a levegőből. Lényege a talaj és a növények egészségének megteremtése és fenntartása. Ezzel a módszerrel helyre tudjuk hozni a kárt, amit okoztunk, ezáltal mindent jobbá teszünk.

Agrárerdészet

Mezőgazdaság fákon keresztül. Fadiverzifikáció. „Egy élelmiszererdőhöz nem kell több száz négyszetméternyi föld, 10-20 is elég hozzá.” Itt is a fontos kérdés az, hogy: Mi az amit én meg tudok termelni? és így nem kell megvásároljam a messziről hozott bolti változatot.

„Ha figyelünk a talajra, akkor több élelmiszert ad nekünk és többször tudunk szüretelni.”

Szántás elhagyása

Egy másik módszer, hogy szántás nélküli vetés. A szántógépek tönkreteszik a talaj termőrétegét. „A fel nem szántott föld több vizet képes eltárolni, így több mikroba is él benne, ami következtében több a növény, ami még több helyi csapadékot jelent. Ez a regeneráció körforgása.”

Takarónövényzet növelése

El kell kerüljük a kopáron hagyott földterületeket. A körforgás érdekében be kell ültetnünk a földeket több fajta növénnyel.
A takarónövényzet célja, hogy segítse a talaj működését. Minél több fajta növény van egy adott földterületen, annál gyorsabb megy végbe a talaj táplálása.    

Állattenyésztés talajmeggyógyításra

A korábban említett takarónövényeken legelhetnek az állatok. Ezek az állatok is a szénciklus részei. Az állatok legelés közben betapossák a szén-dioxidot a földbe.
Az állatállománnyal visszafordítható az elsivatagosodás. Ez a módszer, alacsony költségek mellett, a világ földterületének kétharmadán megvalósítható, ellenben a többi megoldással.    

Az állatok trágyájának, vizeletének és patájának köszönhetően nő meg a fű. A szabadon tartott állatok óriási területen legelnek és így egy helyen csak hat-kilenc hónap után fordulnak meg újra. Így nincs túllegeltetés és a talaj regenerálódni tud. Olyan állatállomány esetében, amelyek nem a nagy vadonba élnek, a legeltetési folyamatot lehet szabályozni, parcellákra felosztott legelők és megfelelő helyre terelések által.

„Helyes tartással az állatok kivonják a CO2-t a levegőből és visszafordítják az elsivatagosodást.”  

Komposztálás

San Francisco egy nagyon jó példa a komposztálás és szelektív hulladékgyűjtés esetében. Minden háztartás pluszba fizet, ha vegyes, azaz nem komposztálható vagy nem újrahasznosítható szemetet termel.  

„A komposztálás során a szerves anyagok lebomlanak. A komposztálás egy a sok megoldás közül, ami visszajuttatja a szenet a talajba.”

Mindenképp el kell kezdjük a komposztálást és ne várjuk a hatóságok erre vonatkozó intézkedéseit, mert az nem lesz egyhamar.  

Regeneratív étrend

Környezetvédelemmel kapcsolatban már sokszor hallottuk, hogy a növényi étrend egészséges és fenntartható. Sokaknak ez a váltás nehezükre esik, ezért itt a regeneratív étrend, amely környezetvédelem szempontjából sokkal jobb, mint a hagyományos. Alapja: „Ha húst eszünk, vigyázzunk arra, hogy megfelelő minőségű farmokról származzon. Legelőn nevelt, fűvel etetett, humánusan levágott állatokat válasszunk.” Ez igaz a többi állati eredetű élelmiszerekre is.  

Összefoglalva a talaj egészségének alapelvei a következők:

  • Minél kevesebb gépi beavatkozás
  • Takarónövényzet növelése
  • Diverzitás (élő gyökerek a földben)
  • Állatok bevonása
talaj egeszsegenek alapelvei

Végső gondolatok

„Az emberek a Paradicsomban születtek. Ha regeneráljuk az összes tönkrement földet a világon visszatérhetünk a Paradicsomba.” 

„A folyamat során újra termékenyek lesznek a talajok, biodiverzitás jelenik meg ott, ahol korábban élet sem volt.” 

Hozzuk helyre a Föld egy kis darabját minden nap! Nem olyan nehéz feladat. Ha nem tereljük el a figyelmünket a csillogó tárgyakkal, és rájövünk, mi az ami igazán fontos számunkra, elérhetjük, hogy újra megjelenjen az élet a kihalt területeken is.”  

„Minden cselekedetünk hatással van minden egyes további cselekedetre.” 

„A feladatunk egyszerű. Hasznosítanunk kell a Föld regeneráló erejét.” 

Ha elértél eddig, nagyon kitartó vagy, gratulálok és köszönöm. Remélem érdekesnek tartottad. Engem nagyon megfogott a Becsüld meg a földet dokumentumfilm. Ajánlom neked is, biztosan találsz új és hasznos információkat, tippeket, ötleteket.

Még szintén kedvelheted...