lassu eletmod elsajatitasa kornyezetbarat szempontbol
Környezetvédelem

Lassú életmód elsajátítása környezetbarát szempontból

Lassú életmód megismerése, kipróbálása szerintem ősszel nagyon is aktuális lehet. Ahogy a természet lelassul mi is egyszerűbben tudunk erre az életmódra hangolódni és beépíteni mindennapjainkba.

Lassú életmód (slow living) fogalmával már egyre gyakrabban találkozhatunk. Ez nem is meglepő, mert a mai rohanó, törtető világba aktuális egy ilyen életmódra való áttérés. Amiért lassú ennek az életstílusnak a neve, nem azt jelenti, hogy a gyakorlói lusták, mindent csigatempóban végeznek el. Na de lássuk miről is van szó, miért kedvező ez az életmód, hogyan tudjuk gyakorlatba ültetni. 

Lassú életmód kialakulása

A lassú életmód elődjeként a „lassú étel”, azaz a slow food mozgalmat tartják. Ezt Carlo Petrini alapította a 1980-as években, amikor is Róma központjába terveztek megnyitni egy McDonald’s helyiséget. Ez az olasz kulináris tradíciókra nézve komoly fenyegetés volt, ezért mint reakció indult a „lassú étel” mozgalom. Manapság ez már kinőtte magát és a teljes életvitelt foglalja magába a lassú jelző. Az alapgondolat viszont megmaradt, mégpedig, a gyorsabb élet nem mindig az optimális. 

A sok technológiai fejlődés, eszközök, programok, applikáció, amelyeket arra hivatottak, hogy minket segítsenek, egyszerűvé tegyék a mindennapjainkat, legtöbbször inkább még jobban megbonyolítják a dolgokat. Sokszor azon találjuk magunkat, hogy autópilóta üzemmódban fogyasztunk, vásárolunk, anélkül, hogy igazán átgondolnánk a döntéseinket és ezek hatásait. 

A modern eszmét felülírták; a mai kihívás az, hogy visszatérjünk a kis méretekhez, a kézi gyártáshoz, a helyi forgalmazáshoz – mert ma az, amit „modernnek” nevezünk, elavult.

Carlo Petrini

Mi a lassú életmód?

A lassú életmód, egy szándékosan választott életstílus, filozófia és létállapot. Az így élő személyek jobban gondoskodnak önmagukról és a környezetről természetes, organikus módon. 

A lassú életmód arra bátorít, hogy mindennapi tevékenységeinket, teendőinket lassabb tempóban végezzük el, ezzel elősegítve, hogy valóban elmerüljünk a jelen pillanatba. 

Ennek az életmódnak a gyakorlói tartalmasabb, kiegyensúlyozottabb életet választanak. Értékelik azt amivel már rendelkeznek és a körülöttük lévő világot. 

A mindennapok apró pillanatainak örülnek. Apró, jelentéktelennek tűnő dolgokat tudnak felfedezni és örömüket lelik ezekben. 

Egyszerűbb, lassúbb élet lehetőve teszi, hogy hálásabbak legyünk azért amink van, azokért akik vannak. Nem állandóan a többet, a másét kell keresni, kívánni, célként kitűzni azok elérését, mert ez a soha véget nem érő hajhászás stresszt, szorongást, szomorúságot okoz.  

A lassú életmód arra bíztat, hogy tudatosan és fenntarthatóan éljünk. Tudatosan hozzuk meg a döntéseinket, ismerjük azok hatásait ránk, a körülöttünk lévőkre és a Bolygónkra nézve. 

lassu eletmod templom torony

Lassú életmód előnyei általánosan

Már a meghatározásokból, körülírásokból sok előnnyel megismerkedtünk, de akkor lássuk összeszedve, röviden, nem teljességre törekedve, melyek lennének ezek: 

Segít nekünk egy egészségesebb életmód elsajátításában és gyakorlásában.

Csökkenti a stresszt, a szorongást, az aggodást.

Időt és pénzt spórolunk meg. 

Mélyebb élményeket szerezhetünk ezzel az életstílussal. 

Javít a kapcsolatainkban.

Jobb döntéseket hozunk meg

Fogyasztói társadalomból ki tudunk szakadni. 

lassu eletmod termeszet megtapasztalas

Lassú életmód előnyei környezetvédelem szempontjából

A lassú életmód gyakorlásával ki tudjuk vonni magunkat a mindennapi élet felgyorsult ritmusából, hogy tudatos, átgondolt döntéseket hozzunk meg. 

Kevesebb és tudatos vásárlás, kevesebb hulladék, szemét termeléséhez vezet.

Minőség a mennyiséggel szemben. Kevesebb de jobb változatok vásárlása. Például ruházat, konyhai gépek, eszközök, kiegészítők stb. Ezeket hosszabb ideig tudjuk használni, nem termelünk gyakran szemetet.  

Alaposabban utánanézünk azoknak a dolgoknak, amiket használunk és a hosszabb életű, környezetbarát változatokat választjuk. Például kulacsot, textil konyharuhákat, újrahasználható szatyrokat stb. 

Előnyben részesítjük a sétálást és lelassulás, kikapcsolódás mellett ezzel kedvezünk a környezetünknek is.

Helyi piacokon, kisboltokban vásároljuk meg az alapanyagokat. Így helyi vállalkozókat támogatunk, egészségesebb alapanyagokat szerzünk be, kapcsolatba kerülünk másokkal.  

Lelassulás azzal, hogy mi magunknak főzünk, sütünk. Ezzel nagyrészt csomagolásmentesen tudunk élni.   

Kevesebb képernyőidő, kevesebb elektromos áram használata.  

lassu eletmod termeszet tapintas

Hogyan tudjuk gyakorlatba ültetni?

Próbáljunk tudatosan, aktívan jelen lenni. Figyeljünk a lépéseinkre, a légzésünkre, mi történik az adott pillanatban körülöttünk. 

Tegyünk kevesebbet. Fókuszáljuk arra ami igazán fontos, amit valóban meg kell oldani. Hagyjunk nagyobb szünetet a teendőink között, így lassúbb tempóban tudjuk mindennapjainkat megélni. Rengeteg fölösleges teendővel tudjuk terhelni magunkat, ideje átgondolni ezeket. 

Figyeljünk a természetre. Tárjuk ki az ablakainkat, merengjünk el a távolba, figyeljünk meg minden apró élőlényt, növényt. 

Sétáljunk a természetben.

Kapcsolódjunk ki. Tegyük félre vagy kapcsoljuk ki a telefonunkat. Távolodjunk el naponta minél több időt a képernyőinktől, elektronikai eszközeinktől. Ha állandóan online, kapcsolatban vagyunk, azzal gyakran megszakításnak tesszük ki magunkat, állandóan stresszelünk a bejövő információkon, ki vagyunk szolgáltatva mások igényeinek. 

Figyeljünk az emberekre. Sokszor társaságban, barátokkal, családtagokkal töltünk időt, viszont valójában nem is vagyunk jelen. Bezavarnak a készülékeink, az agyunk nincs ott a beszélgetésben. Próbáljunk figyelni, kizárni minden zavaró tényezőt, tartalmas időt eltölteni együtt. Ilyen formában sokkal jobb a találkozás, ha ez akár rövidebb időt is tart.  

Étkezzünk lassan. Túlétkezést a nem odafigyelés, a sietés okozhatja. Figyeljünk oda az ízekre, az állagokra, minden falatot élvezzünk, gondoljuk át mi van a szánban. Így kevesebb étellel tudunk jóllakni és jobb íze van az ételeknek ha odafigyelünk.  

Mindenben próbáljuk megtalálni a örömöt. Mindennapi teendőkben, történésekben keressük a jót, figyeljünk oda és tudatosítsuk mit, hogyan csinálunk. 

Egyszerre egy dologgal foglalkozzunk. Több feladat párhuzamos megoldása sosem volt, sosem lesz hatékony.   

Lélegzés. Ha stresszesnek érezzük magunkat, túlságosan kapkodunk, túlságosan felgyorsultunk, akkor vegyünk pár mély levegőt. Figyeljünk a légzésünkre egy pár percig. Azzal, hogy teljesen a légzésünkre koncentrálunk visszahozzuk magunkat a jelenbe és lelassulunk, megnyugszunk.  

lassu eletmod elsajatitasa kornyezetbarat szempontbol

Összegzés

Ne próbáljuk az év hátralévő 3 hónapjába mindent besűríteni. Általában ebben a periódusban valahogy az emberek késztetést éreznek, hogy bepótoljanak mindent, amit eddig nem tettek meg, mert közeleg az év vége. Ilyenkor általában sokkal feszültebbek lehetünk, ez a gyorsaság, a külső nyomás mind megnehezíti a mindennapjainkat. Ebben a periódusban fáradékonyabbak vagyunk és egyszerűbben hozzunk nem racionális döntéseket, legyen szó vásárlásról, életvitelről, bármi tevékenységről. 

Igenis ideje van már eltávolodni a megszokott életmódtól, a pazarlással teli, kimerítő gondolkodásmódtól. Próbáljunk lépésről-lépésre egyre több lassú életmódra jellemző technikát, gyakorlatot, gondolkodásmódot beépíteni saját életünkba. Hajrá! 

Innen inspirálódtam:

https://www.themomentum.com/articles/what-is-slow-living-how-does-it-correlate-to-sustainability
https://slowlivingldn.com/journal/live-consciously/slow-living-and-sustainability/
https://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/Még szintén kedvelheted...