greenwashing zoldre mosas jelentese tipusai boritokep
Low Waste

Greenwashing, azaz a zöldre mosás jelentése és típusai

Egyre gyakrabban lehet találkozni a greenwashing, magyarul zöldre mosás kifejezéssel. Eddig még nem néztem utána konkrétan, mit is fed. Tudtam a létezéséről, régóta egyértelművé vált, hogy sokan alkalmazzák, főleg mióta ilyen nagy trend a környezetvédelem, fenntarthatóság. Szóval elérkezett az idő, hogy írjak a bloggomban erről a témáról.

A vállalatok a látszat fenntartása és a környezetvédelemmel kapcsolatos trend kihasználása miatt számos olyan tevékenységet, gyártási módszert, technikákat sorakoztatnak fel, hangoztatnak, amelyek elméletileg környezetbarátak. Ez mind szép és jó, sokszor már annyira meggyőző, hogy el is hisszük, de sajnos ez is csak egy marketingfogás. Valóságban ezek a kezdeményezések nem is környezetkímélőek, csak másképp vannak bemutatva és elferdítik az igazságot.

A fenntarthatóság ma már egy marketing eszköz. Nem minden vállalat valósítja meg úgy és olyan formában az igéreteit, ahogy azt kampányaikban reklámozza.

Greenwashing, azaz zöldre mosás jelentése

Amikor a vállalatok környezetbarátként hirdetik magukat, de nem felelnek meg ezeknek az állításoknak. 

A greenwashing olyan marketing stratégia, amely hamis benyomást kelt a termék vagy a vállalat fenntarthatósági törekvéseiről.

A zöldre mosás az az megalapozatlan állítás, amely az ügyfelek manipulálására jött létre, azzal a következtetéssel, hogy valami zöldebb, mint valójában.

A zöldre mosást alkalmazó vállalatok általában eltúlozzák a termék bizonyos fenntartható tulajdonságait, miközben szándékosan kihagynak, elhallgatnak más információkat.

A zöldre mosást eszközként használják az egyre növekvő zöld vásárlások pénzügyi elnyeréséhez, ami azt jelenti, hogy a zöldre mosás motivációja nem feltétlenül jelenti a tényleges környezeti aggályokat, sokkal inkább a profit az elsődleges cél.

Néha, sajnos nehéz megállapítani, hogy egy vállalat ezt műveli, főleg amikor nagy hozzáértést mutatnak marketingjükben. 

Ezért, hogy fel tudjuk ismerni a zöldre mosást a vállalatoknál, íme ennek 5 típusa.

Greenwashing, zöldre mosás típusai

Közvetlen zöldre mosás

kozvetlen zoldre mosas greenwashing
https://earth911.com/wp-content/uploads/2020/12/AdobeStock_103618060-1-1.jpeg

A közvetlen vagy direkt zöldre mosás azt jelenti, hogy egy vállalat közvetlenül azt mondja a vásárlónak, hogy termékük zöld. Használhatják a következő szavakat: zöld, eco, fenntartható, természetes. Ezeket a szavakat tanúsítványok, bizonyítékok nélkül is tudják használni, így nem is feltétlenül kell igaz legyen, amit állítanak.  

Ebbe a kategóriába sorolhatóak azok a vállalatok, termékek, amelyekről azt állítják, hogy újrahasznosított anyagokból készülnek vagy biológiailag lebontható vagy komposztálható. Ezek nem feltétlenül árulják el a termék fenntarthatósági hatásait. Ahhoz, hogy újrahasznosított anyagokból készült termékként reklámozzák, elég ha a teljes termék  5-10% készül ilyen anyagokból. A legnagyobb vállalatok termékei is csupán 10-15%-ban tartalmaznak újrahasznosított anyagokat, viszont úgy reklámozzák, hogy teljesen abból készülnek.

Közvetett zöldre mosás

Közvetett zöldre mosás során a vállalatok különböző színeket vagy betűtípusokat, vagy bármilyen képeket és vizuális segédeszközöket használnak, hogy a fenntarthatóság látszatát keltsék. A vállalatok nem mondják ki, hogy fenntarthatóak, inkább hagyják az agyadat asszociálni erre a gondolatra. 

Az utóbbi 15 évben nagyon elterjedt lett a zöld vizuális elemek használata. Rengeteg logó, termék, csomagolás zöldként van felcímkézve, mivel erős a zöld szín asszociálása a falusi, kisvállalkozások, helyi, fenntartható vállalatokkal.

Rejtett

Rejtett vagy inkognitó zöldre mosás során egy nagyvállalat olyan terméket gyárt, amely valamivel fenntarthatóbb, mint az átlagos vonal, majd egy kis független vállalatnak tűnteti fel, hogy eladja ezt a terméket. Manapság nem túl vonzó egy milliárdos vállalatnak lenni, mivel a fogyasztók inkább szeretnék a zöldebb és kisebb vállalatokat támogatni. Ezt kihasználva létrehoznak kis vállalatok, amelyeket nehéz leleplezni és megállapítani, hogy egy milliárdos vállalat áll a hátterükben. Érdemes a címkéket megnézni, ezeken általában kisbetűvel megtalálható a milliárdos vállalat neve.

Politikai zöldre mosás

https://impakter.com/wp-content/uploads/2019/08/eco-fund-boxes_190523_043429.jpg

Ezt számos vállalat gyakorloja. Közösségi médiákban nyiltan felvállalják, hogy ők mennyire a klímaváltozás, a rasszizmus ellen vannak, viszont a háttérben a termékeik és a gyártási folyamatok mind hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, a klímaváltozáshoz, a rasszizmushoz. Ezeknek nem fenntartható és nem etikus az ellátási láncuk, színes embereket helyeznek a legnehezebb munkákra és az alkalmazottaik egészségre káros anyagokkal dolgoznak. Ezeket a vállalatokat nem érdekli igazán a környezet, az emberek, nekik a nyilvánosság a fontos. Azért hangsúlyozzák ki ezeket a problémákat, hogy majd az emberek beszéljenek róluk, jó véleményt alkossanak és tőlük vásároljanak. Gyakorlatilag csak egy ügy mellé állnak, de nem tesznek semmit ennek érdekében. Akkor működik ez a politikai zöldre mosás, amikor nem vagyunk tisztába a teljes képpel, nem tudjuk mi folyik a háttérbe, hogyan működik a gyártás, milyen anyagokat használnak, kiket és hogyan foglalkoztatnak.

További (rejtett ellentéte)

A rejtett zöldre mosás ellentéte ez az utolsó típus. Ebben az esetben egy vállalat olyan terméket állít elő, amely fenntarthatóbb, mint az átlagos termék, de nem titkolja, hogy ő az a márka, akik gyártották a terméket, hanem ezt hangoztatják és hirdetik. Például egy divatmárka évente egy fenntartható kollekciót dob piacra, a többi  51 nem fenntartható kollekció mellé.

Elolvasva ezt a bejegyzés jogosan felteheted, azt a kérdés, hogy akkor mit lehet vásárolni. Fontos megjegyezzük, hogy mi sem tudunk tökéletesen eljárni, a környezetvédelem szempontjából nem tudunk ideális vásárlásokat végezni, számos tényező miatt.
Ezek tudatában legalább tisztábban látjuk a valóságot, mi az igazság és mi a félrevezetés. Emellett, ha van rá lehetőségünk, legalább vásárlásaink egy részét változtassuk meg és kerüljük a zöldre mosást alkalmazó vállalatokat. Támogassunk olyan vállalatokat, amelyek tényleg fenntarthatóak, keressük a hivatalos ökocímke jelöléseket, nézzük meg a címkéken a gyártási helyet, az anyagokat, összetevőket. 

Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=BjZzLGj5yGM
https://www.youtube.com/watch?v=oUaBpU4t5-E

Még szintén kedvelheted...