4 fenntarthato textil boritokep
Fenntartható divat

4 fenntartható textil. Miért érdemes őket választani?

Utóbbi pár évben a ruházat eldobható termékek kategóriába került. Megvásároljuk, néhány alkalommal viseljük és aztán elpasszoljuk. Az előállított ruházat 80%-a szeméthegyekre kerül. Ezt a folyamatot, viselkedésformát nem szeretném képviselni és szerintem te se. 🙂 Éppen ezért íme 4 fenntartható textil, amelyet érdemes vásárláskor keresni. Olvasd tovább és megtudhatod, hogy miért jobb választás az ezekből készült ruházat.   

A fast fashion cégek (és nemcsak) nem tartós anyagokkal dolgoznak, mivel a céljuk, minél több ruhadarab értékesítése rövid időn belül. Itt találod az a 10 okot, amiért nem vásárolok fast fashion termékeket.

Legtöbbször nem gondolkodunk el azon, hogy a ruhadarabok életciklusuk végén hova kerülnek és mi lesz velük. A szintetikus anyagok olcsók, viszont nem bomlanak le. Rengeteg vegyszert, kőolajat, vizet, energiát használnak az előállításukkor, amelyet minden formában és lépésben a környezet szenvedi el.

Fontos, hogy tudatosan vásároljunk ruházatot. Figyeljünk oda milyen anyagból készülnek a ruhadarabok és nézzük meg a címkéjüket. Ezek a leggyakrabban használt textilek ökocímke jelölései. Sajnos a piacon lévő ruházat csupán 2%-a fenntartható textil kategóriába sorolható.

Lenvászon

lenvaszon fenntarthato textil
https://public.abodeliving.com/wp-content/uploads/2019/02/25141640/DUBLINO-NATURAL-BED-LINEN-6-0499-1920×1080.jpg

Amint a neve is mutatja a len növény rostjaiból készült. Egyik legrégebbi anyagtípus. A len nem igényes növény. A termőföld nem kell jó minőségű legyen és a körülmények sem kell feltétlenül jók legyenek ahhoz, hogy a len megteremjen.

Organikus lenvászon előállításához kevés víz szükséges, nem használnak műtrágyát, vegyszereket, teljesen növényi alapú, ezért természetesen lebomló anyag.

A lenvászont tartják a legjobb textilnek, ami a bőrrel érintkezhet.
Jól szellőzik, nagyon könnyű anyag, hideg az érintése, ezért nagyon jó nyári ruházatoknak. Ugyanakkor lehet hidegebb napokban is viselni.
Tartós anyag, mivel hosszú szálakból készül.
Minél többször van kitéve mosásnak, annál puhább lesz az anyag, de minősége nem romlik.

A lenvászon ruhadarabok nagyon könnyen gyűrődnek, sokat kell vasalni őket. Éppen ezért sokan választanak olyan darabokat, amelyekbe szintetikus anyagok is találhatók, mivel ezek megakadályozzák a gyűrődést. 
Ha az adott ruházat más anyagokat is tartalmaz lenvászonon kívül, az már nem lebomló kategóriába sorolható.

Fontos figyelni a lenvászon utánzatokra, amelyek legtöbbször sok kémiai folyamaton esnek át, így nem környezetbarát módon vannak előállítva.
Nem minden lenvászonból készült színes ruházatot természetes festési módszerrel készítenek. Sokszor kifehérítik mielőtt színeznék, így vegyszereket használnak.  

Kender

kender fenntarthato textil
https://thumbor.forbes.com/thumbor/711×473/https://specials-images.forbesimg.com/imageserve/967914308/960×0.jpg?fit=scale

Ennek is a nevéből egyszerűen rájövünk, hogy miből is készül az anyag. Elméletileg ez jelenleg a legfenntarthatóbb anyag.

Nem használnak vegyszereket, kevés víz és energia szükséges, aratása, leszedése is gyorsan és egyszerűen megy. Egy kenderföldet évente akár négyszer is lehet aratni. Egyike azoknak a néhány növényeknek, amelyeknek nem kell semmi féle irtószert, kémiai anyagot használni. A kender természetesen feltölti a talajt tápanyagokkal és javítja a talaj minőségét. Hosszú gyökereinek köszönhetően nem járul hozzá a talajerózióhoz. Nagyon kevés hulladék marad hátra a teljes előállítási folyamatban. 

Az egész termesztési folyamat nagyon hatékony. Holdanként (1 hold = 0,4 hektár) kétszer annyi rostot lehet előállítani, mint hagyományos gyapott esetében, ugyanakkor négyszer melegebb és négyszer tartósabb.

A kender könnyű, szellőző anyag, amely az elején durva felületű lehet, de idővel ez puhul. Minél többször mosod, annál inkább puhul az anyag.
Erős, tartós anyag, természetes antibakteriális és antimikrobiális hatása van. Vízálló és UV-álló, penészálló, természetes, lebomló anyag.

Egy nagyobb hátrány az, hogy néhány országban a törvények tiltják a kender termesztését.  A lenvászonhoz hasonlóan a kender anyag is egyszerűen gyűrődik
A hagyományos kender anyagoknál néha kémiai utófeldolgozási folyamatokat is használhatnak.

Tencel / Lyocell

tencel / lyocell fenntarthato textil
https://i.etsystatic.com/22081681/r/il/a1f694/2406620723/il_570xN.2406620723_aauq.jpg

Fenntarthatóan kezelt erdőkből származik az alapanyag. Többségben eukaliptuszt használnak. Faforgácsból pépet készítenek és ezt dolgozzák tovább. Az eljárás lényege, hogy nem kell a teljes fát kivágni, elegendő a forgács. Gyorsan növekvő és megújuló forrásnak tekintik.

Ennek az anyagnak az előállításához 80%-al kevesebb vízre van szüksége, mint a pamut esetében. Az előállítás során felhasznált víz 99%-át újrahasználják

Könnyed anyag, ezért mosásnál, vasalásnál nagyon figyelni kell rá.
Selyemhez hasonló könnyedségű, levegőző, hipoallergén, nem mérgező anyag, jobban szívja a vizet magában, mint a pamut és teljesen biológiailag lebomló.

Előállításához használnak nem toxikus, kémiai oldószereket, ezzel feloldják a fából készült pépet. Ezeket újra meg újra felhasználják, hogy több rostot készítsenek.
Ennek az anyagnak a hátránya, hogy nem mindig tartja a színét és néha bomolhat az anyag.

Pinatex

pinatex fenntarthato textil
https://www.ananas-anam.com/wp-content/uploads/2019/11/Full-Pi%C3%B1atex-Original-Collection-1-750×500.jpg

Ananász levélből készült anyag. A nagy előnye, hogy nincs szükség külön extra termőföldre, vízre, trágyára, mivel ez egy mellékterméke egy létező terméknek.

A szálakat a levelekből kapják meg, a maradékot természetes trágyázásra vagy bioüzemanyagnak lehet használni. Ha ez megtörténik zero waste, zero hulladéktermelés érhető el.

Az anyag jól szellőzik, tartós, erős, vízálló, biológiailag lebomló. A bőr helyettesítésére lehet használni, mivel ez környezetbarát, cruelty-free alternatíva. Gyakran készítenek belőle cipőket, táskákat.

Ezek az anyagok mellett környezetbarát megoldás újrahasznosított ruhadarabok vásárlása. Nagyon jó támogatni olyan vállalkozásokat, amelyek újrahasznosított gyapjúból, poliészterből, pamutból, farmerből készült termékeket értékesítenek. Ezek az anyagok már hulladékoknak számítottak, de új életet kaptak és benne maradnak a körforgásba, nem kerülnek a szeméthegyekre. 

Sokszor fennakadunk az áron a vásárlás pillanatában. Valóban a 100% természetes, fenntartható textil termékek drágábbak, de mint már említettem a 15 megoldás fast fashion elkerülésére bejegyzésben, az ár/viselés alapelvével kell számolni. Így teljesen átértékelődik a magasabb ár a fejünkben.

Következő alkalommal, amikor szükségem van valamilyen ruhadarabra tudatosan fogom vadászni a fenti 4 fenntartható textil valamelyikét. Az ilyen ruhák vásárlásával még boldogabb leszek, mivel a jobb alternatívát választottam a környezetük szempontjából.  

Forrás:
https://youtu.be/SNtNb_Aebz8
https://youtu.be/1aANNE698zg
https://youtu.be/D6jNd_Vds1s
https://youtu.be/ukHD64Ci9dQ

Még szintén kedvelheted...