eletmodvaltas okologiai labnyom csokkentese erdekeben boritokep
Környezetvédelem

Életmódváltás ökológiai lábnyom csökkentése érdekében

Ökológiai lábnyom csökkentése érdekében számos dolgot változtatunk életmódunkban. Egyre inkább halljuk, hogyan kellene eljárjunk, mit kellene gyakorlatba ültessünk, azért, hogy egy környezetbarát életmódot folytassunk. A következőkben bemutatom milyen törekvésekre érdemes figyelni és lehetőség szerint saját életünkbe beépíteni.

okologiai labnyom illusztracio
https://static01.nyt.com/images/2019/05/07/smarter-living/07carbonfootprint-slide-SUBX/carbonfootprint-slide-SUBX-jumbo.jpg

Egy új tanulmányban három kategóriába sorolt olyan személyes döntéseket, amelyek csökkenthetik az egyének környezetre gyakorolt negatív hatását. A három kategória a hatások mértékének egyeznek meg, így az első az alacsony, a második a közepes és a harmadik a magas hatás vagy befolyás csoportba sorolták. 

Alacsony hatás – gyors és egyszerű lépés

Az ökológiai lábnyom csökkentése akár egy egészen egyszerű lépéssel is elkezdhető. Például cseréljük le a hagyományos izzókat energiatakarékos változatokra. A 20 hasznos környezetbarát pénzmegtakarítási tipp bejegyzésben ez már említettem is.

Közepes hatás –  első lépés – a kezdet

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy mennyire fontos, hogy gyűjtsük szelektíven a hulladékot, figyeljünk a vízfogyasztásra, környezetbarát módon mossunk, a ruhákat kint szárítsuk, törekedjünk alapvetően a szemetünket csökkenteni, vászonszatyrot vigyünk bevásárláskor, kerüljük a csomagolt termékeket és ehhez hasonlók.    

Ezeket én is sokszor említem, itt a bloggban, mivel szerintem ez az első lépés, amit viszonylag egyszerűen, kevés anyagi ráfordítás mellett lehet alkalmazni. A tanulmány szerint ezek közepes hatással vannak az ökológiai lábnyom csökkentésére.

Ezen a kategórián belül a legnagyobb hatást a hibrid és vagy elektromos autókra való átállás jelentené. Természetesen, ez a változtatás nagyobb anyagi ráfordítást igényel és sok esetben sajnos még nem áll készen az itthoni infrastruktúra erre a váltásra.

Magas hatás – nagy döntések és változtatások

Íme az utolsó kategória olyan törekvésekkel, amelyek nagy hatással gyakorlonak az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. Itt már szerepelnek nagyon vitatott dolgok is, amelyek kihatása óriási az egyén teljes életére. 

Melyek is lennének ezek a törekvések?

1. Növényi étrendre való átállás

A tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos növényi étrenddel évente 0.8 tonna CO2 kibocsátás előzhető meg. Növényi étrend évente körülbelül 4x több üvegházhatású gáz kibocsátást takarít meg, mint az újrahasznosítás. Ez az életmóddal csökkenthető műtrágya használata, az állatok által kibocsátott metán, az élelmiszerek szállításával járó szennyezés.

Gyakorlatba ültetés:

 • Vezess be húsmentes napokat
  Fokozatosan vond ki a húst a menüből. Vezess be húsmentes, kezdetben vegetáriánus ételeket. Mondj le a héten pár nap a húsételekről.
 • Próbálj ki növényi alternatívákat
  Ezek túlzott fogyasztása nem egészségesebb, viszont kedvezőbb a környezet számára és segít az átállásban. Hosszú távon nem ajánlott a sok kész vegán junk food fogyasztása.
 • Növényi fehérjékkel helyettesítsd az állati eredetűt
  Hüvelyesek, zöld levelesek, magvak, gabonafélék mind jó fehérjeforrások.
 • Kísérletezz számodra ismeretlen zöldségekkel, gyümölcsökkel
  Építs be új növényi alapanyagokat az ételeidbe. Próbálj ki új szezonális, helyi zöldségeket, gyümölcsöket.

2. Autóról való lemondás

Az autó nélküli életmóddal évente 2.4 tonna CO2 kibocsátás takarítható meg. Ezzel az életmóddal 11x több üvegházhatású gáz kibocsátást takaríthatunk meg, mint az újrahasznosítással. Az autóról való lemondással csökkenthető az üzemanyag égetés mellett az autógyártásból és karbantartásból származó kibocsátás is.

Gyakorlatba ültetés:

 • Kerékpározz
 • Rollerezz
 • Használj tömegközlekedést
 • Utazz vonattal nagyobb távokon
 • Sétálj a közeli célpontokig

3. Repülés elkerülése

Egy oda-vissza óceánon keresztüli repülés lemondásával 1.6 tonna CO2 kibocsátás előzhető meg. Egy ilyen repülésről való lemondással 8x több üvegházhatású gáz kibocsátást takarítható meg, mint az újrahasznosítással. Természetesen minél hosszabb a repülőút, annál több CO2 kibocsátás történik. Például Londontól Hong Kongig oda-vissza út alatt 2.97 tonna CO2 kibocsátás valósul meg. Próbáljunk olyan célpontokat választani, amelyekhez más közlekedési formával is el lehet kényelmesen jutni. 

Gyakorlatba ültetés:

 • Nyaralj/kirándulj belföldön
 • Utazz vonattal
 • Utazz távolsági busszal
 • Utazzatok közösen egy autóval

4. Kevesebb gyermek vállalása

Egy gyerekkel kevesebb vállalása évente 58.6 tonna CO2 kibocsátást tudunk elkerülni. Ez persze egy komoly döntés és át kell gondolni minden szempontból, hogy mekkora családot szeretnénk.

Az utolsó kategóriában szereplő tényezők nagyon személyes döntések, viszont fontos tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mivel tudunk igazán nagyot segíteni a környezetünknek.

eletmodvaltas okologiai labnyom csokkentese erdekeben abra
https://www.lunduniversity.lu.se/drimage/1120/630/4832/fourchoices_1.jpg

Minden lépés, minden apró törekvés számít, mert tudjuk, hogy sok kicsi sokra megy. El kell kezdenünk változtatni életmódunkon és a környezetvédelemre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni. Látjuk, hogy hova vezetett a közömbösségünk, a hanyagságunk és ezt a folyamatot meg kell állítsuk minél gyorsabban. Te melyik törekvést fogod már mostantól bevezetni életedbe?

Forrás:
https://www.lunduniversity.lu.se/article/four-lifestyle-choices-most-reduce-your-carbon-footprint

Még szintén kedvelheted...