10 ok amiert a kornyezetbarat eletmod boldogabba tesz boritokep
Környezetvédelem

10 ok, amiért a környezetbarát életmód boldogabbá tesz

Környezetbarát életmód több előnnyel jár, többek között hangulatunkat is fokozza. Ebben a megvilágításban még nem mutattam be a környezetvédelmet, habár egyértelműen tapasztalhatjuk a pozitív lélektani határsait. Fedezzük fel közösen, miért is vagyunk boldogabbak azzal, hogy védjük a környezetünket.   

A napokban fordult meg a fejemben, hogy a környezetbarát életmód, a fenntartható, tudatos lét, egy örömforrás is lehet számunkra. Az ilyen életmódot követők valóban boldogabbak? Miért van ez? A sokszor nehezen kivitelezhető megoldások, több szabály betartásának ellenére is boldogabbak a környezetbarát személyek? 

Egy gyors keresés után kiderült, hogy tényleg igaz a feltevés. Ahogy olvasgattam a magyarázatokat, megértettem, hogy miért is van ez így és a következőkben ismertetem veled is. 

Miért boldogabb a környezetbarát életmód?

Fokozza a hangulatunkat

Kint lenni a természetben, figyelni az élőlényeket, növényeket, sétálni nagyokat, érezni az évszakok különlegességeit, mind hozzájárulnak a hangulatunk fokozásához. Lehet, hogy ez apróságnak tűnik, de sokszor ilyen dolgokban kell keressük a boldogságot és hidd el meg lehet találni, csak másként kell gondolkodni. 

Közösségben lenni hasonlóan gondolkodó emberekkel. Együtt értékelni a természetet és együtt tenni a környezetvédelem érdekében, mind nagyszerű érzés és mosolyt csal az arcunkra. 

Van életcélunk

Számos alkalommal elszomorodunk, sok tényező miatt, nem találjuk a helyünk, nem találjuk munkánkat, törekvéseinket igazán fontosnak. Amikor elkötelezed magad a környezetbarát életmód gyakorlásának máris találsz egy életcélt, amiért érdemes dolgozni. Ha megvan a konkrét életcél, az ember boldogabb tud lenni. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Például gyalog vagy kerékpárral mész dolgozni, repülővel való utazás helyett vonattal utazol egy közelebbi desztinációra, piacon vásárolsz hipermarket helyett, egy fát ültetsz és figyeled a fejlődését. 

Fizikailag egészségesebbek vagyunk

A környezetvédelem érdekében elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, feldolgozatlan élelmiszereket vásárolunk. Megpróbálunk otthon sütni, főzni, helyi termelők kínálatából választunk és a minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező alapanyagokat keressük. Ezekkel és más hasonló törekvésekkel saját egészségünket is fenntartjuk. 

Lelkileg és érzelmileg is egészségesebbek vagyunk 

Minden alkalommal örömmel tölt el az a tudat, hogy pénzünk jó helyre megy. Vásárláskor látjuk az örömöt és a hálát a termelőkön, kereskedőkön. Próbálunk környezetbarát megoldásokhoz folyamodni. Tevékenységeinkkel megóvjuk a természetet. Jót tenni, jól vásárolni mindig felemlő érzés. Így tudunk érzelmileg és lelkileg is egészségesebbek lenni. 

A belső egészségünk kivetül a külső egészségünkre. Többször vagyunk vidámak, értékeljük az apró dolgokat és figyelünk olyan tényezőkre amelyeket eddig elkerültünk. 

Felismerjük a fontos dolgokat

Szerintem egy nagy előny, az, hogy jobban el tudjuk határolni az igazán fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól. Kitudjuk zárni a társadalomi nyomást és figyelni tudunk arra, amire tényleg érdemes. Nem az elvárásoknak és mások véleményének akarunk megfelelni, hanem van egy konkrét életcélunk és ezt tartjuk szem előtt.   

Kevésbé vagyunk materialisták

Már nem a dolgok lesznek fontosak, nem az anyagi gondolkodás lesz az elsődleges. Ha ettől az eszeveszett fogyasztói felfogástól el tudunk vonatkoztatni, akkor sokkal boldogabbak lehetünk. Ez összekapcsolódik az előző ponttal. Ha felismerjük az igazán fontos dolgokat, akkor nem fogunk figyelni a materializmusra, az ész nélküli vásárlást elhagyjuk és ezzel, szerintem leegyszerűsítjük mindennapjainkat.

Produktivitást is fokozza

Irodai vagy bármilyen zárt környezetben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a friss levegő, a természetes fény (nagy ablakok), növények, mind hozzájárulnak egy környezetbarát tér kialakításához. Az ilyen helyiségek fokozzák a produktivitást. Ez természetesen otthon is alkalmazható és egyszerűen kivitelezhető is.  

Sokat tanulunk és fejlődünk

Környezetbarát életmód alkalmazása egy állandó tanulási folyamat is. Sok mindent tanulunk amíg eljutunk a konkrét gyakorlásig és cselekvésig. Ez egy soha meg nem szűnő folyamat. A sok tanulás, tapasztalás révén fejlődünk és sikerélményekben van részünk. 

Kevesebb butaságot vásárolunk

Sokszor nincs is szükségünk azokra a termékekre, amelyeket megvásárolunk. Lehet csak láttuk valakinél, reklámozták, ajánlotta valaki vagy csupán csak megtetszett nekünk. A tudatos vásárlás során elkerüljük a fölösleges termékeket. Így nem is kell azon fáradozzunk, hogy megnézzük a termékek összetételét, csomagolását, származási helyét és hasonló fontos környezetvédelemi szempontokat. Jobban tudunk örülni a meglévő dolgainknak, ezek adta előnyöket ki tudjuk használni és nem halmozunk.  

Pénzügyi biztonságot ad

Környezetbarát életmód gyakorlásával számos területen tudunk pénzt megtakarítani. Tudatos vásárlással csökkentjük a fölösleget, az élelmiszerpazarlást, tudatos fogyasztással és előnyös berendezésekkel csökkentjük a számláinkon lévő összegeket.  

kornyezetbarat eletmod
https://www.imperial.ac.uk/ImageCropToolT4/imageTool/uploaded-images/shutterstock-1339316864_1631022506929_eventfeatured2018_x1.webp

Ezeket a szempontokat átgondolva, egyértelműen látható, hogy sok téren okoz több örömöt a környezetbarát életmód gyakorlása. Aki akár egy kicsit is figyel a környezetvédelemre és fontosnak tartja törekvéseit, tapasztalhatja az ezzel járó jobb hangulatot.

Mint mindennek, a környezetbarát életmódnak is van negatív oldala. Ezért kell megengedőek legyünk magunkkal, hibázni fogunk, de ezekből csak tanulnuk, ne akarjunk mindent egyszerre tökéletesen megvalósítani. Örüljünk a kis megvalósításoknak is, törekedjünk a legjobbra.

Még szintén kedvelheted...