josikafalvi to teli tukrozodese boritokep
Természetjárás

Jósikafalvi tó téli tükröződése

Jósikafalvi tó volt a legutóbbi természetjárásról szóló bejegyzésem fő helyszíne. Akkor megígértem, hogy télen is visszatérünk, de nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan eljön ez az alkalom. Havazódni szerettünk volna, így a megszokott, biztos terepet választottuk és nem csalódtunk. Gyere havazódjunk közösen!  

Miután több mint egy hetet vártuk a beígért havazásra, ami sajnos nem jött el, úgy döntöttünk magasabbra utazunk havat keresni. December elején itt találtunk is eleget.

Jósikafalvi tó fehérben

11 órakor indultunk útnak, zuhogó esőben. Az úton sokáig esős, őszies idő volt, kicsit kételkedtünk, abban, hogy találunk havat a Jósikafalva körül. Aztán lassan emelkedtünk és erdős részen haladtunk, ahol már az esőt havas eső váltotta fel és az útszélén már havat is lehetett látni. Ahogy még inkább közeledtünk a hegyek felé, egyre hűvösebb volt és a havas esőből végre havazás lett. Ez a váltás nagyon hirtelen jött és még ebben a vasárnap délelőtti órákban az utak sem voltak eltakarítva. Jósikafalva felé közeledve már havas úton gurultunk, lassan és elővigyázatosan.

Jósikafalva körül a látvány elképesztő volt, ahogy a hó ellepte a fák ágait, az út körül minden fehér volt és egész jól havazott. 

A megszokott parkolót ellepte a hó, ezért az út mellett parkoltunk le, ahogy mások is tették.

Először a gát felé sétáltunk át is mentünk rajta, persze a fotózások, videózások után.

josikafalvi to tukrozodes

Majd kicsit sétáltunk a havasnagyfalui (Mărișel) sípálya alsó része felé. Rövid séta után vissza is fordultunk és úgy döntöttük, inkább lemegyünk a tóhoz, a már ismert partszakaszhoz

Téli szórakozás

A gáton elidőztünk, mert kitaláltunk egy szórakoztató tevékenységet. Hógolyókat gyúrtunk és leengedtük a gát beton részén, úgy, hogy a végén vízbe érjenek. Ezzel sokáig eljátszottunk, vicces volt gyúrni a havat, dobálni a hógolyókat, majd megfigyelni, hogy lebegnek a víz tetején és nem oldanak el. Ezek az apró dolgok sokszor annyira jó hangulatot adnak, igazán érdemes néha gyerekfejjel gondolkodni és cselekedni. 

josikafalvi to telen

Időközben a szemben lévő hegyekről fel-felszállt a köd/pára és kitisztult az idő. Sokat nem tartott, mivel állandóan előbukkant a köd és valamilyen részt a kilátásból eltakart. Ezzel is sejtelmessé tette a helyet és természetesen a víz tükröződését is befolyásolta.

Olyan jó nagy volt a hó az út szélén a járdán, ösvényen, hogy jól elmerültünk és csak lassan tudtunk haladni.     

Lent, a tó mellett, csend és üresség volt. A megszokott parkoló csónakok, úszó stégek, kikötők mind hiányoztak. Senki sem volt a tavon és csak a távoli házak füstjéből lehetett kikövetkeztetni, hogy hol lehetnek emberek. Néhányan, hozzánk hasonlóan, megnézték a tavat, aztán mentek is.

josikafalvi to partszakasz telen

Ami lenyűgöző volt és talán a tavaly, amikor itt jártunk, télen nem volt ennyire tisztán látható, az a víz tükröződése. Az erdők, fák, házikók a vízen is szépen látszottak. Érdekes volt és sokat nézegettük. 

Hazaút

Annyit havazódtunk, hogy a cipőnk is teljesen átázott. Zoknicsere és a vízes réteg levetése után kocsiba ültünk és hazaindultunk. 

A hó már indulásunk előtt elkezdett olvadni és mindenhonnan csöpögött a víz. Egész meleg volt, 0 Celsius fok körül volt végig a hőmérséklet, ezért is tudtunk többet kint lenni és nyugodtan sétálni. 

Visszafelé az úttesten már sehol sem volt hó, így jól tudtunk haladni. Már nem is havazott és otthon sem esett az eső, csak a nagy pocsolyák maradtak meg. 

Jósikafalvi tó újra meglepett minket és jó volt újra itt lenni. Annyiszor jártunk már itt, de minden alkalommal felfedezünk valami újat is. Biztos neked is van egy (akár több) ilyen gyakran látogatott helyed, amit valahogy nem tudsz megunni.

Különleges volt megtapasztalni az éghajlatbeli változatosságot pár száz méter szintkülönbségnek köszönhetően. Körülbelül 400 méterről indultunk és 1000 méterig jutottunk fel. Fent a fehér táj fogadott és hűvősebb idő, lent pocsolyás, sáros terep és pár fokkal melegebb idő.

Amikor ezt a bejegyzést írom, már nálunk is havazott, párszor és a két nappal ezelőtti hó meg is állt. Tervezünk még havas tájakat meglátogatni és ha összejön mindenképp beszámolók róluk. Remélem te is eljutsz egy számodra különleges helyre. Jó felfedezést!    

Még szintén kedvelheted...