Környezetvédelem

10+ környezetbarát célkitűzéseim 2022-re

A 2022-es környezetbarát célkitűzéseim megírása után sokat gondolkodtam azon, hogy megosszam itt a bloggon. Amint látható végül úgy döntöttem, hogy közzéteszem. Remélem hasznos és inspiráló lesz számodra ez a lista. 

Bizonyára már te is elgondolkoztál, mit szeretnél elérni, változtatni ebben az új évben, vagy láttál másoknál hasonló listákat, összeállításokat. Természetesen ez egy személyes lista és mindenki saját magának kell összeállítsa, ha egyáltalán szeretne ilyent. Azzal, hogy megosztom az idei évre kigondolt környezetbarát célkitűzéseim, csupán csak egy példát szeretnék megismertetni veled.  

A célkitűzéseket nem kötelező év elején összeírni. Ezek természetesen változhatnak és bővülhetnek az év során. Ha neked szorongást, stresszt okoz egy leszögezett lista követése, akkor inkább hagyd ki ennek az elkészítését. A lenti környezetbarát célkitűzéseim felsorolásával ugyanakkor saját magamat is akarom motiválni és emlékeztetni magam ezekre. 

Amit tudok én készítek el

Ezt elsősorban az ételekre értem, viszont szerintem idén is fogok varrni magamnak ruhákat és egyéb hasznos dolgokat fogok készíteni. 

Törekszem a teljes értékű étrendre

Szeretném csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Teljes értékű, elsősorban növényi élelmiszereket, alapanyagokat szeretnék elkészíteni, saját ízlésünk szerint.

Csökkentem a csomagolt termékek vásárlását

Azzal, hogy csökkentem a feldolgozott élelmiszerek vásárlását, egy időben csökkenteni tudom a háztartásunkba bekerülő csomagolást.

Néhány zöldséget és fűszernövényt fogok termeszteni

Tavaly sikerült belekóstolni kicsit a kertészkedésbe. Idén is szeretnék kísérletezni. Nem az a célom, hogy teljes igényünket ellássam bizonyos zöldségekkel, fűszernövényekkel, hanem inkább tanulni szeretnék és több időt tölteni kint. 

Kerülni fogom a szintetikus anyagokat

Tisztítószerek, kozmetikumok, ruházati cikkek esetében próbálom a legtermészetesebb változatot használni. 

Odafigyelek a vízfogyasztásra

Figyelni szeretnék arra, hogy ne csupán megszokásból mossunk, tisztálkodjunk, mivel sok esetben nincs is még szükség rá. Gyors tusolást szeretném megszokni és továbbra is csak teljes kapacitással mosni. Itt megindokoltam miért kell figyelnünk a vízfogyasztásunkra és hogyan tudunk takarékoskodni.

Gyakrabban használom a rendelkezésemre álló dolgokat

Idén szeretném kihasználni amim van és kerülni a hasonló dolgok vásárlását. Ha nem látom hasznosnak, számomra előnyösnek az adott dolgot, akkor továbbadom. 

Fokozottan vigyázok a dolgaimra

Helyesen fogom tisztítani, tárolni és karbantartani a dolgaimat. Figyelek arra, hogy mikor kell például az élelmiszereket elfogyasztani, ezzel is megelőzve az ételpazarlást.

Megpróbálom feljavítani a dolgaimat

Ez az előző célkitűzés folytatása. Ha például már elszakadt, kilyukadt valamilyen ruhadarabom, megpróbálom megvarrni, megfoltozni. Ugyanez érvényes bármilyen tárgyra. Megpróbálom megjavítani vagy ha ez nem sikerül, akkor új funkcióval ellátni. Csak akkor mondok le egy adott dologról, amikor már tényleg nem lehet semmire sem használni.

Kerülöm a fölösleges vásárlásokat

Már annyiszor megtörtént, hogy gyors felindulásból vásároltam valamit, amit aztán nem is tudtam használni és végül csak nyűg lett, amitől meg kellett szabadulnom. Az ilyen eseteket, idén, el szeretném kerülni.

Kerülöm a felhalmozást

Amit ez a járvány hozott a napjaimban, sok más mellett, az hogy mindenből bőven vásároltam és felgyűjtöttem, főleg az élelmiszereket. Ezt a megszokást, felfogást szeretném idén elhagyni és csupán akkor vásárolni a következő adagot, amikor már teljesen elfogyott és szükségem van rá.

Informálódok vásárlás előtt

Alaposan utánanézek az lehetőségeknek, változatoknak és környezetbarát szempontokat is szeretném szem előtt tartani, amikor vásárlásra kerül sor. Ezek alapján is mérlegelek és hozom meg a végső döntésem.

Több időt szeretnék a szabadban tölteni

A környezetbarát célkitűzéseim egyike, minden évben, a szabadban eltöltött idő növelése. Gondolom nincs szükség ennek a megindoklására. Biztatlak téged is, hogy idén még többet járj kint, sétálj és élvezd a természetet.

havasnagyfalu marisel rejtett kilatoja tacla gavrii boritokep

Köszönöm, hogy velem tartottál és megismerted a környezetbarát célkitűzéseim. Remélem tudtam valamiben segíteni, ötletet adni és meghozni a kedved, valamelyik célkitűzés gyakorlatba ültetésére.

Minél környezetbarátabb évet kívánok neked!

Még szintén kedvelheted...