karacsonyi csunya pulcsi divat kornyezeti hatasai boritokep
Fenntartható divat

Karácsonyi csúnya pulcsi divat környezeti hatásai

A karácsonyi csúnya pulcsi divatot szerintem már mindannyian valamilyen formába láttuk. Humoros, akár kritizáló, csillogó, fénylő, csilingelő pulcsikról van szó, amelyek általában feltűnőek, zsúfolt mintájúak, különleges, nem megszokott szövegűek. Hogyan is terjedt el ez a divat? Milyen környezeti hatásai vannak? Olvass tovább a válaszokért. 

A karácsonyi csúnya pulcsik az évek során sok változáson mentek át, a kezdeti diszkrétebb, nem feltétlenül csúnya darabokat átváltották a viccesebb, bevállalósabb darabok. Sajnos a változások a minőséget, a felhasznált alapanyagokat, készítési módot is érintették és rossz irányba terelték

Csúnya pulcsi történelme

A kötött pulcsi divat 1950-ben jelent meg, de ezek még nem számítottak csúnya pulcsiknak. A valóban csúnya pulcsik 1980-ban kezdtek el mutatkozni csilingelő pulcsik néven (jingle bell sweaters). Ebben az időszakban különböző filmek miatt gyorsan népszerűek lettek. A 1990-es években az internet hódítása miatt háttérbe szorult, sőt mindenki elfelejtette a csilingelő pulcsi divatot. Végül újra 2001-ben bukkant elő Vancouverben. Az ezt követő évtizedekben menő lett családtagok, barátok, kollegák körében. Megjelentek családi étkezésekkor, céges bulikon, bárokban. 

Ezt az elindult trendet természetesen a ruhamárkák gyorsan kezükbe vették, lassan minden márka előáll ilyen pulcsikkal és vannak olyan cégek akik erre szakosodtak.    

A karácsony előtt és karácsonykor celebeken, focicsapatok játékosain, videóklippekben, reklámokban, filmekben, sorozatokban és gyakorlatilag mindenkin, mindenhol lehet ezeket látni.

Reklámozás

A csúnya pulcsik piacra dobásával a márkák plusz reklámozási lehetőségre tesznek szert. A humoros, komikus, fura feliratú és más csúnya pulcsik révén ingyen reklámot generálnak. Mint minden termék esetében ezeknél is főleg akkor működik a reklámozás nagyon jól, ha celebeket, vagy influencereket érnek el a termékekkel. Egy hullámot indítanak s mindenki megkívánja azokat a bizonyos csúnya pulcsikat, amelyeket az általuk követett, rajongott személyek viselnek. A csúnya pulcsiknak kinézetükből, humorosságukból adódóan van egy olyan előnyük, amely más ruházati cikkeknek nincs.    

karacsonyi csunya pulcsi divat mintak
https://pbs.twimg.com/media/CWhp55mUEAA3Diy.jpg:large

Környezeti hatásai

Mint a legtöbb bevezetett fashion újdonság a csúnya pulcsi trend is szörnyű a környezetünk, bolygónk számára. A fast fashion egyik legrosszabb példájának tartják. Minden ami rossz a fast fashionban az ebben a típusú termékben van. A fast fashion üzleti modellről és arról, hogy miért kerülöm ezeket a termékeket, itt írtam.

A csúnya pulcsi egyszer használatos ruházati cikk, amelyek nemcsak felnőtteknek szól, hanem kisgyerekeknek, babáknak, háziállatoknak és ha kihagytam valakit/valamit a felsorolásból, akkor még azoknak is. 

A csúnya pulcsik nagy többsége, azaz 95%-a fosszilis tüzelőanyagből származó szintetikus anyagokból, például akrilból, poliészterből, nejlonból készülnek. A belőlük származó mikroműanyagok viselések, mosások által a levegőbe, a szennyvíztelepekre, majd szennyvízszűrőkön át a folyókba, tavakba, óceánokba kerülnek

Egyre csak terjednek az akrilból készült változatok. Az akril, a szintetikus anyagokból, messze a legrosszabb. 2016-os kutatásból kiderült, hogy az akril anyag közel 730 000 szálat bocsát ki mosásonként, nagyjából másfélszer annyit, mint a poliészter és ötször többet, mint a kevert poliészter-pamut.

Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a csúnya pulcsikat az emberek 40%-a csak egyszer hordja. Öt ünnepi pulcsiból, kettőt csak egyszer viselnek. Ugyancsak itt mutatták ki, hogy évente, azaz minden Karácsony előtt, az ottani vásárlók 12 millió új csúnya pulcsit vásárolnak, annak ellenére, hogy az előző Karácsonyokból már megközelítőleg 65 millió darabot birtokolnak. Ez a vásárlási ütem érvényes a világ más részeire is, sőt több helyen még durvább mértékeket ölt.   

Egy pillanat viselés, egy élet a szeméttelepen. Mivel gyártáskor nem a minőségre, hosszú élettartamra törekszenek, kisebb az esélye, hogy ezeket használtan tovább értékesítsék. A legtöbbet a kukába szánják. 

Az eldobott ruhákat a föld alá lapátolják, ahol lassan lebomlanak és metánt bocsátanak ki, olyan üvegházhatású gázt, amely megközelítőleg 30-szor erősebben köti meg a hőt, mint a szén-dioxid

karacsonyi csunya pulcsi divat peldak
https://giftsforpapa.com/wp-content/uploads/2021/11/Ugly-Christmas-Sweater-121.png

Minél több eladás, annál jobb

Nemcsak ruhamárkák dobják piacra karácsonyi szezon előtt a csúnya pulcsijaikat, hanem olyan márkák is akiknek semmi köze a ruházathoz. Ilyenek például a ketchup márkák, multinacionális technológiai vállalatok, vízszűrő és szűrőrendszereket értékesítő vállalatok, különböző múzeumok. 

Azok a márkák akik nem árulnak csúnya pulcsikat, valamivel csak előrukkolnak, ami csúnya mintákkal van ellátva és illik ebbe a divatba. Például gumipapucsok, puffos benti papucsok, csúnya csomagolású sörök. 

Minden ruhamárka arra törekszik, hogy 15 percig divatos legyen. Sajnos ennyi a lényege gazdaságilag a csúnya pulcsi trendnek. A ruhaboltok évről-évre egyre nagyobb választékot biztosítanak ezekből a pulcsikból, ezzel is növelve az eladásokat. Minél több eladás, annál jobb és kész. 

2017-es Greenpeace jelentés szerint német, tajvani, hongkongi és kínai válaszadok körülbelül fele elismerte, hogy ruhavásárlás kedvük egy napon belül elmúlik, amint megvásároltak egy terméket. Több kutatás szerint a legtöbb személy bűntudatot érez ruházati cikkek megvásárlása után, illetve ezek vásárlását bánták meg a leginkább. 

A trend kezdetén ezeket a régebb kevésbbé csúnya pulcsikat női hozzátartozók, anyukák, mamák, nagynénik kötötték. Manapság megtalálható darabokat sajnos nagy valószínűséggel szegény országokban készítik, mint például Kambodzsa, Bangladesh, ahol olcsó a munkaerő, gyenge a munkavállalóivédelem, rossz körülmények stb.

karacsonyi csunya pulcsi kornyezetbaratabb megoldas
https://www.kj.com/sites/default/files/styles/blog_hero_desktop/public/blog/13961–0final-matching-sweaters-horizontal-e1451496914367.jpg

Csúnya pulcsi divat környezetbarátabb kivitelezése

Nem feltétlenül azt javasolom, hogy teljesen kerüld el ezt a trendet. Ha te is viccesnek tartod, szeretnél részese lenni ennek a trendnek, akkor hajrá, de próbálj fenntartható, környezetbarátabb alternatívát választani.

Keress saját ruháid közül, kombináld, rétegezd ruhadarabjaidat, akár meglepő, vicces módon.

Kérj kölcsön ismerőseidtől, kölcsönözz boltokból, így nem kell egy teljes évet kerülgesd a pulcsikat, két Karácsony között.

Keress használtat, túrkálókban, vintage vagy jótékonysági boltokban/vásárokban, így a már megunt daraboknak új életet adhatsz.

Egy másik lehetőség, hogy saját magad készíts ilyen csúnya pulcsit, lehetőleg természetes anyagokból, amelyek nagyobb valószínűséggel bomlanak le ha a környezetbe kerülnek.  

10 ok amiert nem vasarolok fast fashion termekeket boritokep

Csupán csak a csúnya pulcsi vásárlásának mellőzése nem váltja meg a világot, nem állítja meg a klímaválságot, de ez egy nagyobb probléma kis összetevője, amire érdemes figyelni. A rengeteg mikroműanyaggal már magunkat is szennyezük, ott vannak ivóvízekben, belélegzett levegőben és egyre csak növekedik az arányuk. Bármilyen ruhavásárlása előtt nézzük meg miből készült az adott darab és mellőzzük a szintetikus anyagúakat. Itt megismerhetsz pár olyan címkét, amit érdemes keresni, az ilyenekkel elátott termékeket választani.

Ne feledd a ruhatáraink legfenntarthatóbb darabjai azok, amelyeket a legtöbbet használunk.

Forrás:

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-12-22/your-ugly-christmas-sweater-is-branding-s-latest-weapon

https://www.teenvogue.com/story/ugly-christmas-sweater-sustainability

https://www.fastcompany.com/90443839/for-the-love-of-god-dont-buy-that-ugly-christmas-sweater

Még szintén kedvelheted...