tombol a fossil fashion boritokep
Fenntartható divat

Tombol a fossil fashion, tényleg kőolajba öltözünk

A fossil fashion, avagy divatiparban jelenleg uralkodó trend. A fast fashion márkák egyre több szintetikus anyagot használnak kollekcióik gyártásában és ez sajnos a jövőben sem fog változni, hacsak a vásárlók nem változtatnak szokásaikon. A következőkben a fosszilis tüzelőanyagokból készült szintetikus, műszálas szövetek elterjedéséről lesz szó. Tarts velem!  

Mi a fast fashion célja

Végső célja a profit maximalizálása úgy, hogy minél olcsóbban állítsa elő a termékeket, olcsó alapanyagokból, olcsó munkaerővel. Erről részletesebben a 10 ok, amiért nem vásárolok fast fashion termékeket bejegyzésben írtam.

Mai divatipar

A mostani divatiparra a túlfogyasztás, túlvásárlás, szeméttermelés, szennyezés, munkások kihasználása jellemző.

Elméletileg a fast fashion márkák törekednek a fosszilis tüzelőanyag-alapú szövetek használatának csökkentésére, de ez csak tényleg elméleti szinten van, kevés a valós példa. Legtöbb márka zöld termékeket dob piacra, biztosan te is láttál már reklámokat róluk. Egy kutatás szerint ezeknek a zöld törekvéseknek az 59%-a greenwashing, azaz zöldre mosás. Greenwashing, azaz a zöldre mosás jelentéséről és típusairól itt olvashatsz.

Fossil fashion

Az előállítási költségek csökkentése érdekében szintetikus, műszálas szöveteket kezdetek el a gyártó előszeretettel használni. Az ilyen jellegű anyagokat fosszilis tüzelőanyagokból, többnyire kőolajból és gazokból állítanak elő. Legismertebb a poliészter.

És következzen néhány adat:

A fast fashion iparág textileinek több mint 50%-ban poliészter található. Ez is alátámasztja azt, hogy a fossil fashion kifejezés jobban leírja a divatiparban jelenleg uralkodó trendet.

2000-es évek óta a gyártás a divatiparban megduplázódott és ez a növekedés folytatódik. 2015-ben 62 millió tonna textilt gyártottak, ez várhatóan 2030-ban 102 millió tonnára nőhet. Mindez annak tudható be, hogy rengeteg ruhát vásárolunk, sokkal többet, mint amire szükségünk van, kevesebbet használjuk őket és rengeteg a szeméthegyeken köt ki. Egy átlagfogyasztó 60%-al több ruhát vásárol és minden ruhadarabot fele olyan hosszú ideig hordja, mint 15 évvel ezelőtt. A ruhák értékesítése gyorsabban nőtt, mint a népesség vagy a GDP. Ez látható a lenti ábrán (rózsaszín: ruhadarabok használata, lila: ruházat eladása, sárga: világ GDP).

fossil fashion ruhavasarlas ruhahasznalat adatok

Felfoghatatlan az, hogy egyes ruhadarabok 7/8 használat után máris szemétdombra kerülnek.

A textíliákhoz szükséges szintetikus szálak gyártása a jelenleg a globális olajfogyasztás 1,35% -át teszi ki.

A becslések szerint 2030-ra a szintetikus szálak használata növekedni fog 69%-ról 73%-ra, ennek 85%-át a poliészter teszi ki.
Kevesebb mint 10 év múlva a textileink háromnegyede fosszilis tüzelőanyagokból lesz előállítva.

A lenti grafikonon látható, hogy már 2000-ben poliészter gyártása megelőzte a pamutét. 2020-ban meg duplája lett a poliészter gyártása a pamuténak.

fossil fashion novekedesi adatok

Fossil fashion negatív hatásai

Óriási mennyiségű szeméttermeléssel, mérgező anyagok és rengeteg C02 kibocsátással jár a fossil fashion elterjedése. Annyit C02 kibocsátás tudható be ennek a trendnek, amennyit a Föld nem tud elbírni. A műszálas anyagok természetes anyagokkal való keveredése nagy problémát okoz a hulladékgazdálkodás terén is.
A poliészter előállításához 7x több vizet használnak, mint a pamut előállításához (2017-es adatok szerint). A poliészter víz felhasználása akár 71 000 köbméter is lehet 1 tonna textil szál előállítására, szemben a 10 000 köbméter/ 1 tonna pamuthoz képest.

fossil fashion polieszter cimke
https://earthsky.org/upl/2021/01/polyester-clothing-tag-e1610490058916.jpg

Mivel nagy a kereslet, a divatiparban tevékenykedő vállalatok növelik a kínálatot, egyre több kollekciót dobnak piacra, nagyobb arányban használnak szintetikus anyagokat, így romlik a ruhadarabok minősége, viszont előállításuk olcsóbb lesz.

Tulajdonképpen azzal, hogy rengeteget vásárolunk és sokkal kevesebbet viseljük a ruhadarabjainkat, ennek az egész trendnek a tombolására és erősödésére játszunk rá.

Amit tehetünk:

  • Kerüljük a fast fashion, azaz a fossil fashion ruhák vásárlását.
  • Vigyázzunk a meglévő ruháinkra és használjuk őket minél többször.
  • A már körforgásban lévő ruhákat válasszuk, azaz vásároljunk másodkézből. Járjunk túrkálókba, keressünk online ruhákat.
  • Mondjuk el ismerőseinknek, hogy mennyire nem okés a fast/fossil fashion támogatása, mennyi rosszat tesszünk a túlvásárlásunkkal.

További tippeket találsz a 15 megoldás a fast fashion elkerülésére bejegyzésben.

Valóban szeretnénk mi kőolajba öltözni? Tényleg annyira fontos, hogy mindig a divatnak megfeleljünk? Képesek vagyunk a környezetünket, a Földünket figyelmen kívül hagyni, csak azért, hogy a trendet követhessük?

A trendet mi vásárlók is tudjuk irányítani, hisz ha nem vásároljuk ezeket a termékeket, nem is lesz szükség újakat gyártani belőlük. A mi egészségünk érdekében is fontos természetes anyagokból készült ruhát viselnünk. A következő alkalommal, amikor ruhát vásárolsz döntésed előtt nézd meg a címkéjét is.

Forrás:
http://changingmarkets.org/wp-content/uploads/2021/01/FOSSIL-FASHION_Web-compressed.pdf

Még szintén kedvelheted...