klimaszorongas felismerese kezelese boritokep
Környezetvédelem

Klímaszorongás felismerése, kezelése + saját tapasztalataim

A klímaszorongás egy létező állapot és sokan, nap mint nap tapasztalhatjuk. Rossz a hangulatunk, valami zavar minket, viszont a legtöbbször fel sem ismerjük az okát. Rossz irányba történő hangulatváltozás egyik oka pont a klímaszorongás is lehet, olyan személyeknél akik az átlagnál kicsit többet foglalkoznak a környezetvédelemmel. A következőkben megosztom veled azt, hogy én hogyan ismertem fel ezt az állapotot és miként kezeltem. 

Akit egy kicsit is foglalkoztat a környezetvédelem, néha el szokott gondolkodni, hogyan tud saját erejéből jót tenni a környezetének, az több mint valószínű, hogy tapasztalt valamilyen szintű klímaszorongást. A környezetvédelemmel kapcsolatos rosszhírek, a negatív információk többségben kerülése, azok a bizonyos fekete felhők elterjedése miatt kellemetlen állapotba kerülhetünk. Ezek kihatnak érzelmi, lelki állapotunkra. Elveszítjük lelkesedésünket, semmi sem motivál, nem látjuk a fényt az alagút végén. 

Mi a klímaszorongás

Általánosan félelem, düh, szomorúság, bűntudat meg hasonló olyan érzésekkel határozható meg, amelyek a klímaválság, környezetvédelem miatt alakulnak ki bennünk. A klímaszorongás napjainkban egyre elterjedtebb érzés. Habár viszonylag új kifejezésről van szó, az érzés amit leír, már évtizedek óta jelen van.  

A szorongás néha az információk megemésztésének egy nem túl kellemes velejárója.

Hogyan jelentkezett nálam

Saját magamon észrevettem, hogy számos lemondás miatt, egy nem túl egészséges állapotba kerültem. Annyira törekedtem a környezetbarát életmódnak megfelelni, például helyes vásárlási döntésekkel (próbáltam teljesen kizárni a csomagolt és importált termékeket), hogy átestem a ló túlsó oldalára. Már sokkal több lemondással szembesültem, mint ami egészséges lett volna nekem. 

Amit megfigyeltem, hogy sokszor mások felfogásai és mások által képviselt értékek, amelyek egyértelműen negatív hatással vannak a környezetünkre, nagyon frusztráltak, dühítettek. A sok ész nélküli vásárlás, az ezzel járó rengeteg hulladéktermelés, amelyet másoknál láttam nagyon feszültté tettek.

Kicsi lépések. Általában szerintem sokunkat zavar az, hogy nem tudunk olyan nagy látványos eredményeket elérni egyen-egyenként. Ez sokszor elbátortalanított engem is és néha elvesztettem a motivációmat. Amikor szembesülök például a ruhagyártók által produkált óriási mennyiségű szennyezéssel, a fölösleges nyomtatott reklámokkal, levelekkel és hasonlókkal, kicsit úgy érzem eltörpülnek az én törekvéseim egy fenntarthatóbb életmód kialakításában. Nagyot és sokat akarok változtatni, rövid időn belül.

Magányosság, egyedül az árral szemben. Ezzel a felfogással még fölösleges konfliktusba is kerültem a környezetemben élőkkel. Nem mindenki úgy éli meg a környezetvédelemért tett törekvéseit, ahogy én. Ezt be kell látnom, viszont sokszor túl későn jutottam erre a következtetésre. 

Túlgondolás. Annyira túlgondoltam mindent, hogy már nem volt kedvem foglalkozni vele, inkább egy az egyben lemondtam az adott dologról, tevékenységről, de ezzel csak növeltem magamban a rossz érzéseket és ettől szomorúbb lettem. Például annyit agyaltam egy cipővásárláson, ami nem is volt nagy érték, hogy amikor végül megvásároltam, már nem tudtam neki örülni (amennyire lehet örülni egy vásárlásnak), sőt utólag is megkérdőjeleztem a döntésemet, annyira, hogy utólag úgy véltem fölösleges volt megvásárolni. Az agyunk érdekes szituációkat tud nekünk teremteni, amelyek sokszor nem is megalapozottak. 

klimaszorongas felismerese kezelese illusztracio
https://happiful.com/content/images/2019/10/ghost_Eco-Anxiety-min.jpg

Klímaszorongás kezelése

Hogyan tudjuk a klímaszorongáson felülkerekedni? Miként tudunk gyorsan túllépni ezen és visszaszerezni a motivációnkat? 

A klímaszorongás kezelésének első lépése a tudatosítás. Ne tagadd, hanem ismerd fel, hogy gondok vannak.

Nem tudjuk környezetvédelem szempontjából 100%-an jól alakítani mindennapjainkat. Ezt el kell fogadni és kompromisszumokat keresni, de úgy, hogy az ne legyen rossz hatással ránk. 

Nem vagy másokért felelős

Ne hibáztasd magad mások cselekvései, életvitele miatt. Mindenki úgy alakítja életét, ahogy szeretné. Mi nem vagyunk felelősek másokért. Persze az általunk képviselt, környezetvédelem szempontjából fontos értékeket ki kell hangsúlyozzuk, viszont azért nem kell szorongjuk, amiért mások például a harmadik új telefonjukat vásárolják meg ebben az évben. Ha lehetőségünk van, hívjuk fel a figyelmüket, arra, hogy nem helyesen cselekednek, de ezért mi ne kerüljünk rossz állapotba. A felvilágosítással a mi teendőnket elvégeztük és ennyi. 

Kezd kicsiben

A kezdeti lelkesedésünk miatt hajlamosak vagyunk mindenbe belefogni, mindent megváltoztatni, szinte azonnal. Ez nem helyes és nem kielégítő eljárás. Kicsi lépésekben kell haladni, s ha az első kis dolog beépült a rutinunkba, akkor kezdhetünk a másiknak. Így természetes lesz a folyamat, nem kényszert érzel és nem lesz kényelmetlen a váltás. 

Készíts listát

Listát írhatunk célkitűzéseinkről. A kicsiktől kezdve a nagyobb, jelentősebb célokig. Például mit akarunk felváltani környezetbarát alternatívákra, hogyan és hova utazzunk minél környezetbarátabban, milyen energiahatékony berendezéseink legyenek.  

https://thevarsity.ca/wp-content/uploads/2019/11/FINAL-Feature_Eco-anxiety_Turner_Lauren-3.jpg

Keress társaságot

Beszélgessünk hasonló gondolkodású emberekkel, ezért vagyok én is itt. Közösen sokkal élvezhetőbb a folyamat, motiváltabbak lehetünk, segíthetünk egymásnak. Akár közösségi médiában, online felvehetjük a kapcsolatot számunkra szimpatikus, környezetbarát életmódot követő személyekkel vagy számos ilyen csoportosulás van fizikai formában is. Vegyünk részt például közös takarítási akciókban, konferenciákon, tüntetéseken, felvonulásokon. 

Zárd ki a külső impulzusokat

Ha olyan tartalmakkal kerülsz szembe közösségi médiában, e-mailekben, más felületeken, amelyektől rosszabbul érzed magad, akkor itt az ideje a takarításnak. Ne kövess olyan embereket akik benned szorongást, feszültséget keltenek. Iratkozz le a hírlevelekről, kapcsold ki az értesítéseket, ezzel is sokban hozzájárulsz a hangulatot rendezéséhez.     

Kerülj közelebb a természethez

Nyugodj meg és menj ki a természetben. A szorongásod természetben lehet könnyen feloldani. Feküdj ki a fűbe, figyeld a körülötted mozgó élőlényeket. Természetben nekem gyorsan sikerül kizárni a fejemben tomboló gondolatokat. Koncentrálj az apró élő dolgokra körülötted, a napsugárra, a szélre, az esőre és értékeld a természetet, ezt a csodát, amit ajándékba kaptunk.  

Mozogj

Mozogj egyet. Sétálj, szaladj, kerékpározz vagy végezz bármi fajta mozgást. Amikor aktívan töltöd az időd az agyad szerotonint bocsájt ki, amely direkt kezeli a szorongásodat. Plusz ha valahova gyalog vagy kerékpárral mész autó helyett környezetbarát tevékenységet is folytatsz. 🙂

Kérj segítséget szakembertől

Igényelj szakmai segítséget. Ha komolyabb segítségre van szükséged, magamban vagy társaság által nem tudod a szorongásod elhagyni, akkor fordulj szakemberhez.  

Összességében a klímaszorongást idejében fel kell ismerni és kezelni kell. Remélem az olvasottak segítenek neked beazonosítani ezt az érzést és amint felismered, máris tudod kezelni a fenti módszerekkel. Tegyük helyre a gondolatainkat és folytassuk az elkezdett munkát a lehető legjobban.

Még szintén kedvelheted...