low waste eletmod nem esztetikus oldala boritokep
Low Waste

Low waste életmód nem esztétikus oldala

Low waste életmód, főleg kezdetben, nem mindig esztétikus. Bizonyára a kevés hulladékra törekvő életmód bemutatásakor te is a letisztult, szép, álomszerű lakásokkal, berendezésekkel találkoztál. Ezzel lehet te is magadnak ide emelted fel a mércét. Az alábbiakban bemutatom, hogy nekem, sok esetben, mennyire nem esztétikus a low waste életmódra való törekvésem. 

Low waste és fenntartható életmód nem egyszerű és sokszor nem is annyira szép, mint azt mások mutatják nekünk. Ez viszont nem kell elbátorítson minket, mert tudjuk, hogy a kinézetnél sokkal fontosabb a környezetvédelem.

Nem esztétikus része a low waste életmódomnak

Szelektív hulladékgyűjtés

A hulladékot zsákokba tartom a bejárati ajtó mögött. Folyamatosan gyűjtöm a hulladékot és amikor már jól megtelnek ezek a zsákok, régi zacskók, akkor elviszem a megfelelő kukákba. Ez persze nem egy szép látvány, viszont egy jobb megoldás, mint a vegyes szemétbe dobás.

low waste eletmod nem esztetikus szelektiv

Műanyag zacskók

Az egyszer használatos zacsikat, kenyeres zacskókat, különböző más műanyag zacskókat meg szoktam tartani, ha ilyenek kerülnek hozzám. Ezeket később valamire szoktam használni. Újramosom és addig használom amíg csak lehet. Zip lock tasakokkal is így járok el és mivel a legtöbb sokkal vastagabb műanyagból van, így sokkal többet lehet használni őket.

Műanyag dobozok

Fagyis dobozok, desszertes dobozok és régen vásárolt ételek tárolására alkalmas dobozokkal vannak tele, még mindig, a szekrények. Csak azért, mert csúnyán néznek ki, nem fogom őket kihajítani. Addig használom ezeket is amíg lehet. Fedelüket lehet használni, például cserepek alátéteként.

low waste eletmod nem esztetikus konyha

Befőttes üvegek

Időnként vásárolok olyan élelmiszereket, amelyeket befőttes üvegbe csomagolnak. Ilyen például a csokikrém, majonéz, mustár stb. Ezeket az üvegeket eltevésre vagy tárolásra használom újra. Sok esetben sajnos a címkét nem lehet szépen eltávolítani vagy ragadós marad a helye. Ezek persze nem néznek ki jól, de ettől még nagyon jól használhatók.

Régi edények

A régi konyhai edényeket, tálakat kertészkedésre vagy tárolónak tartom meg. Lekopott a mintájuk, lyukasak, de mindegyiket lehet valamire használni, a ház körül.

low waste eletmod nem esztetikus kerteszkedes

Szilikon sütőlap

Sokszor újra lehet használni, viszont pár sütés után megfeketedik és ezt nem lehet jól letisztítani. Ennek ellenére nagyon jól funkcionál, csak épp egész csúnya.

Megmaradt, régi tisztítószerek

Számos tisztítószert kaptunk, amelyek műanyag palackokban vannak. Persze ezek sem mutatnak jól a polcokon, szekrényekben, viszont amíg nem fogynak el nem dobom ki. Vannak üveg tárolóim tisztítószerekre, de még nem jött el az idejük, de lassan következik.

Régi ruhadarabok és kiegészítők

Kopott feliratú/mintájú polókat itthon vagy alvásra használok.

Kilyukadt ruhadarabokat megvarrom és tovább használom. 

Régi, kicsit szakadt, kopott cipőt megtartottam, mert nagyon jó opció új cipőt kímélni. Ha természetbe megyünk és nem szükséges a bakancs, akkor ez a csúnya, régi cipő tökéletesen megfelel. 

Van egy hátizsákom, amit még líceum kezdéskor vásároltam. Ez a bizonyos táska már 10+ éves, kopott, kivékonyodott az anyaga, elnyúltak a gumik rajta. Ennek ellenére én még mindig használom bevásárlásokra, túrázásokra, kirándulásokra. 

Gyűjtések

Műanyag kupakokat gyűjtök és amint sok felgyűl elajándékozom, éppen aktuális karitatív célnak.

Kávézaccot gyűjtök, amely majd növények földjébe kerül. A kávézaccot természetesen jó alaposan ki kell szárítani, ezért sok régi doboztetőn gyűjtöm és ablak alatt tartom.

Régi, használt virágföldet összegyűjtöm és megtartom későbbi ültetésekre.

Jegyezd meg!

Hulladék akkor igazán hulladék, amikor már nem kezdesz vele semmit.

Ne mondj le gyorsan a meglévő dolgaidról, inkább próbáld ki a következőket: 

  • Amit tudsz javíts meg vagy javítass meg. Ezzel megnöveled a már meglévő dolgaid élettartamát.
  • Próbálj mindent felhasználni, újrahasználni, új funkcióval ellátni, ha az eredetit már nem tudja betölteni. 
  • Alakítsd át meglévő dolgaidat, más számodra hasznos dologgá. 

A low waste életmód célja nem egy tökéletes lakás kialakítása, hanem az hogy minél kevesebb hulladékot és szemetet termeljünk és a környezetünknek kedvezzük ezáltal. Persze egy idő után ki lehet alakítani egy szebb állapotot, de erre szánjunk időt és legyünk türelmesek.

Még szintén kedvelheted...