klimatikus etrend avagy a kornyezetbarat etrend nyomban boritokep
Környezetvédelem

Klimatikus étrend, avagy a környezetbarát étrend nyomában

A klimatikus étrend lehet az az étkezési forma, amely a leginkább védi a környezetünket? Milyen ez az étrend és hogyan lehet kivitelezni? Ezeknek néztem utána és a lentiekben összegzem neked is.

Rengeteg étrend típust ismerünk és gyakran jelennek meg újak. Ezek az étrendek mindig valamilyen célt szolgálnak, valamilyen elképzeléseket hivatottak megvalósítani. Engem is foglalkoztat ez a téma, főleg az általunk fogyasztott élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásait szeretném megismerni és negatív vonzatát csökkenteni.

Mi a klimatikus étrend?

Egy olyan étrend típus, amely az ökológiai lábnyom csökkentésére fókuszál. A Wikipédia szerint a 2010-es évek közepén jelent meg. 2015-ben került fel New York Times étellel kapcsolatos új szavak listájára. Jelentését így határozták meg: étrend, amelynek elsődleges célja a klímaváltozás visszafordítása.

A klimatikus étrend egészséges, klímabarát, természetbarát. 

Ennek az étrendnek kettős előnye van. Egészségesebb a fogyasztók számára és környezetbarátabb bármely más típusú étrendhez képest. 

Tudtad, hogy egyszerű étrendváltással rengeteg CO2 kibocsátás kerülhető el

Sokan azt gondolják, hogy a környezetbarát étkezési forma az a növényi alapú, vegán étrend. Ez viszont nem teljesen így van, habár tényleg növényi étrend kíméli a környezetünket. A lentiekben részletezem milyen különbségek vannak.  

Klimatikus étrend alapelvei

Ebben az étrendben a hangsúly nem magán az alapanyagokon van, hanem azon, hogy milyen erőforrásokat használnak fel, honnan jön, hogyan készül, hova megy

Alapelvei között van a helyi étkezés, húsfogyasztás csökkentése, a környezetre kisebb hatást gyakorló húsok előtérbe helyezése és az élelmiszerpazarlás megszüntetése

A lenti képen a jobb oldali piramis a fogyasztásra ajánlott ételeket tartalmazza, a bal oldali, fordított piramis, az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatását mutatja.

elelmiszer es kornyezetvedelem dupla piramis
https://i.ytimg.com/vi/yIRroHMbrqU/maxresdefault.jpg

Klimatikus étrend a gyakorlatban

Az étkezésünk környezeti hatásai bejegyzésben írtam a különböző élelmiszerek üvegházhatású gázok kibocsátásáról, illetve a földfelhasználásról. Itt láthattuk, hogy alapvetően a marhahús jár az élen ami a földterület, a víz igény, az üvegházhatású gáz kibocsátását illeti. Ezt követi a bárányhús. Általánosságban a lista végén a hüvelyesek és a szezonális zöldségek, gyümölcsök találhatóak. 

A klimatikus étrenden élők, ezért is előszeretettel fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket, illetve az ételpazarlás elkerülése végett az állat minden részét felhasználják. Kerülik, többek között, a marha- és bárányhús fogyasztását, ezzel is hozzájárulnak, ahhoz, hogy élelmiszerfogyasztásuk minél kisebb mértékbe károsítsa a környezetet.

A lenti jobb oldali képen a megfelelőnek tartott élelmiszerek vannak felsorolva: sertés, szárnyas, fenntartható forrásból származó halak, tejtermékek, tojás, szezonális zöldséges és gyümölcsök, növényi alapanyagok.
A bal oldali képen az elkerülendő élelmiszereket látjuk: marha-, bárány-, kecskehús, nem fenntartható forrásból származó halak, repülővel szállított és melegített üvegházakban termesztett élelmiszerek.

Javaslatok

Íme számos javaslat (nem fontossági sorrendben), amely segíthet egy környezetbarátabb étkezés gyakorlatba ültetésében.

 • Egyél „föld-hatékony” ételeket
 • Egyél kevesebb húst
 • Mérsékelt mennyiségű fenntartható forrásból származó halat fogyassz
 • Vásárolj helyi, bio, friss, szezonális alapanyagokat
 • Egyél szárazságtűrő növényeket
 • Csökkentsd az élelmiszer-pazarlást
 • Kerüld a melegített üvegházban termesztett élelmiszereket
 • Termessz magadnak
 • Válassz helyi, organikus húsokat
 • Kerüld a repülővel szállított ételek fogyasztását
 • Kerüld az erősen csomagolt élelmiszereket
 • Komposztálj
 • Csak mértékkel étkezz házon kívül
 • Kerüld az eldobható termékeket (poharak, tányérok, evőeszközök)
 • Fogyassz helyi, csapolt italokat (ha szükséges)
 • Iratkozz fel zöldségesláda programba

Összegezve a klimatikus étrend követői elkerülik azokat az alapanyagokat, amelyeknek nagy az ökológiai lábnyoma, nagy mennyiségű CO2 kibocsátásért felelősek, nagy a víz- és földigényük. Fokozottan figyelnek az élelmiszerpazarlás csökkentésére, akár ennek teljes elkerülésére.  

Szerintem, ezt az étrend típust mi is egyszerűen gyakorlatba tudjuk ültetni. Hazánk természeti adottságainak, a klímájának köszönhetően, egyszerűen hozzájuthatunk a megfelelő alapanyagokhoz. A másik dolog, az, hogy sokban nem különbözik a hagyományosnak mondható étkezéstől. Próbáld ki te is, ha még nem így étkezel. Egyszerűen kivitelezhető változásokkal sokban hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Climatarian_diet

https://climatarian.com/

https://youtu.be/KY8WDiGqAEI

Még szintén kedvelheted...