10 kornyezetbarat avaregetesi alternativa boritokep
Környezetvédelem

10 környezetbarát avarégetési alternatíva

Az avarégetési alternatíva utáni keresés az ősz és a fagypont közeli időjárás megérkezésével gyakorivá válik. Már rohamosan gyűlnek kertjeinkben, udvarainkon a száraz falevelek, növények és nem tudunk mit kezdeni velük. Megoldások után keresgéltem és itt megosztom veled mire jutottam.

Mivel szerettem volna az égetés helyett egy számomra is működőképes, környezetbarát alternatívát találni, elkezdtem utánaolvasni ebben a témában. Végül sok, hasznos avargéteséi alternatíva kerültek elém, így gondoltam hasznos lehet megosztani. 

Avarégetés negatív hatásai

Az avarégetés során számos kis részecske kerül a levegőbe, amelyek belégzése komoly egészségügyi gondokat okozhat főleg az idősek, kiskorúak és légzési betegségekkel küszködők számára.

Környezetünkre is rengeteg negatív hatása van. Az égetéssel hozzájárulunk az üvegházhatású gázok termeléséhez. Ugyanakkor élőlényeket is elpusztíthatunk ezzel a művelettel. Elsősorban a sünjeink vannak veszélyeztetve, mivel ők ha érzékelik a tüzet, összehúzódnak és nem mozdulnak.

Az avarégetés során maga az avar jótékony hatásaitól fosztjuk meg a talajt. A lentiekben megtudhatod, melyek ezek.

10 avarégetési alternatíva

Készíts komposztot

Gyűjtsd össze az avart a kert/udvar egy részére, akár építhetsz egy hálós keretet is neki és hagyd, hogy lebomoljon. Tavasszal kiváló földet kapunk belőle. Ugyanakkor a konyhai komposztáló szükséges alapanyaga. A növényi hulladékok minél jobb és gyorsabb lebomlása érdekében rétegezzük a komposztálónak ezekkel a száraz növényekkel. 

kornyezetbarat avaregetesi alternativa komposztalas
https://t2.ev.ltmcdn.com/es/posts/9/0/7/como_hacer_compost_casero_2709_orig.jpg

Használd szigetelésre

A száraz növények, őszi falevelek kiváló szigetelő anyagok lehetnek. Ha meg akarod védni a fagyástól a kinti növényeid, takard le jó vastagon száraz levelekkel. Ez a szigetelési módszer használható házak esetében is.  

Készíts talajtakarót (mulcsot)

A faleveleket növények köré, a föld tetejére vagy pár centivel a föld felszíne alá temetve elhelyezhető az avar, ezzel nem kerül a talajba a víz és a levegő. Ugyanakkor ezzel a módszerrel lehet a föld tápanyagtartalmát hosszú ideig a megfelelő szinten tartani. Mulccsal a talajban történő életet fenntartjuk egész tél során.

10 kornyezetbarat avaregetesi alternativa talajtakaro
https://paysagiste-en-france.fr/wp-content/uploads/sites/3/2021/02/technique-mulch.jpg

Trágyázd a füvet

Ennek az alternatívának az első lépése a levelek, elszáradt növények feldarabolása, akár a fűnyíróval. Aztán az így nyert apróbb száraz növényeket el kell oszlatni a füvön. Ez idővel lebomlik és táplálja a füvet. 

Alakíts ki madárvendéglőt

Ne szedd össze teljesen az avart, így lehetőséget adsz a madaraknak a táplálkozásra. Az ott hagyott levelek alatt kártevők, rovarok is megbújhatnak, ezek után állandóan keresgélnek a madaraink. Télen biztosan jól jön nekik néhány ilyen falat élelem.  

Építs kisállatoknak menedéket

Nagyobb ágakból, sok avarból, száraz növényekből, a kert egy sarkába építhetsz menedéket kisebb állatoknak. Ide, a tél idején, elhúzódhatnak sünök, különböző rovarok, gyíkok. Cserébe nyáron ezek az állatok köszönetképpen megszabadítják kertünket a kártevőktől. 

Ne csinálj semmit

Az egyik avarégetési alternatíva az ha nem teszel semmit. S mennyire kézenfekvő ez az opció. A természet ősszel, illetve a hideg időszakban is elvégzi a dolgát és nagyon is jól. Az avar védi a földet, a növényeket, táplálja és nem kell aggódni, mert tavaszra lebomlik.

falevelek lebomlasa
https://compostinghub.com/wp-content/uploads/2020/09/leaf_mold.0-1024×683.jpg

Tartsd meg az avart tavaszra/nyárra

A komposztáláshoz szükséges barna anyagból nagy a hiány melegebb hónapokban. Ha ősszel műanyag zacskóba összegyűjtöd az avart és hűvös, száraz helyen tárolod egész évben rendelkezésedre fog állni barna alapanyag.

Kézimunkázz

Rengeteg érdekes dolgot lehet készíteni száraz levelekből, növényekből. Például levelekből lehet rózsákat csavarni és dekorációnak felhasználni. Sok sok öteltet találsz interneten. 

kornyezetbarat avaregetesi alternativa kezimunka
https://sistersknowbest.com/wp-content/uploads/2014/10/fall.jpg

Szállíttasd el szakosodott céggel

Ha teljesen meg akarsz szabadulni az avartól s nem akarod egyik fenti alternatívát sem alkalmazni, akkor nézz utána lakóhelyeden van-e lehetőség elszállítattni. A legtöbb helyen működik az a rendszer, hogy a zsákokba gyűjtött és az út szélére kitett avart elviszi az erre szakosodott cég. Mindenképp nézz utána, mielőtt kipakolnád a zsákokat. 

Remélem hasznos volt számodra ez az összeállítás. Én megtaláltam a számomra ideális megoldást, sőt egynél még többet is. Kerüljük az égetést és használjuk ki az avar adta pozitív hatásokat. Biztosítsuk a talajunkat elegendő tápanyaggal és védelemmel.

Még szintén kedvelheted...